NIEUWS

22 september 2013

Facebook comunity

Om iedereen sneller op de hoogte te houden van nieuws, aanbod en snel te kunnen antwoorden op vragen heb ik een Facebook community aangemaakt. Het is de bedoeling dat dit een leuke, vlotte community wordt. Heb je gecompliceerde vragen, neem dan gewoon 's avonds een keer telefonisch contact met mij op. Dat werkt vaak een stuk vlotter dan over en weer te typen. Ik antwoord iedereen altijd graag, maar soms krijg ik zulke lange verhalen dat beknopte reacties van mij misschien ongeïnteresseerd overkomen. Dat is zeker niet het geval! Maar naast mijn Franse hangoren heb ik gewoon een baan en een jong gezin, druk, druk, druk dus. Dus bel gerust of stel je vragen kort en bondig per mail of via Facebook. Heb je een Franse hangoor bij mij gekocht, dan vind ik het ook ERG LEUK als je foto's op mijn pagina wilt plaatsen!

5 juli 2010
Als mensen mij bellen voor konijnen en ik heb zelf niets beschikbaar of als mensen uit Zeeland uit omgeving komen, verwijs ik ze meestal naar collega fokker Ingrid Collignon uit Heinkenszand. Ik ken Ingrid al jaren en ze gaat eigenlijk op dezelfde manier te werk als ik; ze staat haar klanten altijd met raad en daad bij en ze heeft gewoon ook hartstikke mooie konijnen die goed gesocialiseerd worden.

Haar telefoonnummer weet ik niet uit mijn hoofd, dus ik zeg altijd maar voor het gemak: “Typ even Franse hangoren in Google en de eerste en tweede link zijn van Ingrid en mij”. Onze sites wisselden namelijk continu van positie. De ene keer stond ik bovenaan en de andere keer Ingrid.

Helaas kan ik dit niet meer zeggen want door een heel vervelend incident is Ingrid haar toppositie in Google kwijtgeraakt. Er wordt hard aan gewerkt om deze terug te krijgen, maar voorlopig is ze haast onvindbaar. Daarom wil ik graag via deze wijze de aandacht vestigen op haar websites. Op zoek naar prachtige jonge Franse hangoren in de omgeving Zeeland? Kijk dan eens op de volgende sites:

www.fransehangoren.com of alles www.allesoverfransehangoren.nl Tevens heeft Ingrid een site met een zeer uitgebreid assortiment konijnenbenodigdheden www.dekonijnenwinkel.nl Veel van deze artikelen zijn (op aanvraag) ook bij mij te verkrijgen als je een konijn aanschaft. De prijzen gaan gewoon een op een over. Het is een extra service die ik wil geven aan mensen die bij mij hun konijn aanschaffen. Scheelt immers toch verzendkosten!

Het feit dat Ingrid haar toppositie is kwijtgeraakt doet mij weer beseffen dat ik ontzettend veel geluk heb dat ik deze nog wel heb. Geen idee hoe ik dit voor elkaar krijg, maar ik sta al bijna acht jaar bovenaan in Google. Daarom krijgt mijn site de komende tijd weer eens een grote update. Niet dat alles nu achterhaald is, maar hij kan wel iets actueler. Kom daarom snel eens terug om de geüpdate site te bekijken.

http://www.dekonijnenwinkel.nl

7 juli 2009
Het is weer lang geleden dat ik weer nieuws heb geschreven, dus het is weer tijd. Ik heb de afgelopen tijd orde op zaken gesteld in mijn stal. Er zijn een aantal voorwaarden waar ik mij aan moet houden om konijnen te mogen houden op mijn adres. Dat is niet een heel groot probleem, maar daardoor moet ik wel wat “harder” worden. Ik heb de, menselijke, neiging om lievelingskonijnen te hebben. Dat houdt in dat ik een aantal konijnen had die voor mij vooral emotionele waarde hadden, maar geen toegevoegde waarde meer hadden voor mijn fokstal. Ik heb lang getwijfeld maar die zijn naar een ander baasje gegaan om plaats te maken voor mooie, nieuwe fokdieren. Eerlijk is eerlijk, dit is me aan het hart gegaan, maar het is helaas niet anders.

Mijn fawn ram Pim, mijn blauwbonte voedster Kruimel en een blauwe voedster hebben een nieuwe stek gekregen. Allemaal bij mensen die ik al ken; of omdat ze al eens konijnen bij mij hebben gekocht of omdat ze vaker dieren van mij krijgen die de gepensioneerde leeftijd van drie jaar hebben behaald. Ik weet dus dat ze het goed hebben gelukkig.

Nieuwe fokdieren heb ik nog niet aangeschaft, daarvoor neem ik rustig de tijd. Wat ik wel heb aangeschaft zijn 2 hele aparte dieren. Twee jonge Franse hangoren met de Japannertekening. Een jaar of 6 geleden was ik bij een fokker die bezig was met het inkruisen van Franse hangoren met Japanners. Zij zaten toen op 97.5% raszuiverheid. Vorig jaar pas hebben ze de eerste dieren in deze kleur verkocht omdat ze toen pas 100% zuiver waren. Toevallig kwam ik een advertentie tegen van iemand die daar een jaar geleden een konijn heeft gekocht en dat konijn vervolgens, met een ram die ze bij mij aangekocht heeft , laten dekken. De jongen uit dit nest werden aangeboden en hier heb ik zowel een ram en een voedster van aangekocht; broer en zus. Natuurlijk ga ik als ze volwassen zijn deze dieren gebruiken om een paar nestjes te fokken (natuurlijk niet met elkaar!), maar voorlopig heb ik er absoluut geen andere bedoelingen mee, dus geen erkenning of wat dan ook. Ik vind ze gewoon bijzonder en leuk om in mijn stal te hebben.

Ik heb er ook een meegenomen voor Heidy uit Doesburg, ook zij fokt Franse hangoren en zij gaat ze infokken met een andere lijn, dus dan kunnen we misschien t.z.t. weer wat voor elkaar kunnen betekenen.

Hieronder enkele foto's van broer en zus; genaamd Bertrant en Sophie

Voor de vaste bezoekers ook nog een kort berichtje omtrent de zaak met de gemeente/buren. De zaak is voor de bezwarencommissie geweest. De uitspraak van de commissie was positief voor ons; de vergunning blijft in stand. Dat is de stand van zaken op het moment. Helaas is dit niet voor alle partijen bevredigend en krijgt dit verhaal waarschijnlijk nog een vervolg.

10 maart 2009
er weer eens een keer een stukje vanuit Duiven. Eigenlijk gaat alles hier zijn gangetje met zoals gewoonlijk leuke en minder leuke dingen. Minder leuk is dat er laatst een volwassen Franse hangoor is overleden. Ik heb buiten een ren en daar zaten in een deel altijd moeder en dochter samen. Moeder at op een gegeven moment niet meer en leek wat benauwd. Ik ben er direct mee naar de dierenarts gegaan, maar toen was het al te laat. Er is nog een röntgenfoto gemaakt, maar dat leverde zoveel stress op dat ze in de dierenartspraktijk is overleden. Er zat vocht rondom het hart, op de foto kon de dierenarts hier niet echt een oorzaak voor vinden. Echt jammer van het konijn. Ze heette Trutje, om de simpele reden dat het soms echt een trutje was. Echt een lieve dame, maar wel een met een pittig, eigen karakter.

Daarnaast is mijn isabella voedster met de toepasselijke naam Isa naar een ander baasje gegaan. Isa's achterpoot werkte niet meer mee. Ze kan nog wel lopen, rennen, springen e.d. maar één achterpoot gebruikte ze niet meer. Isa is met welverdiend pensioen in Nijmegen en zit samen in een ren met andere konijnenmaatjes.

Verder heb ik een nieuwe blauwe ram aangeschaft. Een mooi beestje, maar hij moet nog een beetje worden gesocialiseerd. Hij is nog wat terughoudend, maar ik kan al zien dat het al snel verbeterd. Ik had dringend een nieuwe ram nodig. Wat de rammen die ik heb zitten zijn prachtig, maar op leeftijd en ze kunnen het niet meer allemaal aan ;-) Probleem is dat rammen mijn absolute voorkeur hebben; ze zijn zo mooi en lief! Nu heb ik hier 2 rammen zitten waar ik eigenlijk niets mee doe voor de fok, maar waar ik geen afstand van kan nemen. Erg lastig. Zeker met het beperkt aantal dieren wat ik op dit adres mag aanhouden.

Deze week heb ik ook 2 mooie blauwe voedsters gekregen van een collegafokker, daar ben ik uiteraard erg blij mee.

Het fokken staat op een lager pitje dan anders. Maar dat lijkt me logisch nu ik net een kleine meid heb. Ik bied echter wel regelmatig jonge konijnen aan voor mijn broertje op deze site, dus je kunt me gewoon bellen als je interesse hebt in een konijn. Ik heb zelf ook wel jonge dieren, maar iets minder dan anders! En je kunt me natuurlijk ook nog steeds bellen als je tips wilt of gewoon eens vrijblijvend wilt komen kijken!

9 december 2008
Met trots wil ik jullie laten weten dat ik inmiddels bevallen ben van onze prachtige dochter Tesslynn Maria Francisca. Onze kleine meid is 5 weken te vroeg op 26 november gehaald met een spoedkeizersnede.

Op 24 november ben ik opgenomen in het ziekenhuis met een ontzettend hoge bloeddruk en overige kenmerken van een zwangerschapsvergiftiging. Op 25 november kreeg ik een bloeding met daar achteraan weeën, dit was erg heftig en ik heb daarom pijnbestrijding gekregen wat er ook voor zorgde dat de weeën ook stopten. De volgende ochtend werd ik wakker om 7.30 uur er werd een CTG-scan gemaakt om te kijken of de kleine het nog goed deed; dit was niet het geval.

Om 7.50 uur werd besloten om een keizersnede voor te bereiden en om 8.30 uur precies is Tesslynn geboren. Mijn vriend zat achter een tractor die hij niet kon inhalen op de weg naar het ziekenhuis; toen hij de operatiekamer binnenkwam en naast mij wilde komen zitten kon hij meteen over het scherm kijken en lieten ze hem onze dochter zien. Hij was dus echt net op tijd. Tesslynn is een klein kranig meisje; 1878 gram geboortegewicht en 43,5 cm.

Na haar geboorte moest ze direct de couveuse in, hier heeft ze 2 dagen in gelegen, verder was niet nodig, want ze doet het geweldig. Ze drinkt en groeit goed en naar alle waarschijnlijkheid mag ze aanstaande dinsdag naar huis.

Ik ben zelf aanstaande vrijdag uit het ziekenhuis gekomen. Ik ben de afgelopen twee weken dan ook zeer slecht bereikbaar geweest. Vanaf nu ben ik gewoon weer bereikbaar, wel wat minder goed dan anders in verband met haar voedingen en het heen en weer rijden naar het ziekenhuis, maar je kunt gewoon bellen op nummer 06-41489120.

Als je me telefonisch niet kunt bereiken, spreek dan gerust mijn voicemail in met je telefoonnummer (bij voorkeur een vaste lijn, maar mobiel is ook geen probleem) en dan bel ik je zo snel mogelijk terug. Ik heb op dit moment nog een paar jonge konijnen zitten, dit zijn voorlopig de laatste, dus heb je interesse, neem dan even contact met me op.

Hier nog even de Blog van mijn vriend zoals hij het verhaal heeft beleefd:

Een dochter
Hier is ze dan onze dochter, Tesslynn Maria Francisca. Ze is vandaag, 26-11-2008, geboren in het ziekenhuis in Zevenaar om 8.30 uur.

Vijf weken te vroeg maar ze doet het helemaal goed. Ze weegt 1878 gram en is 43 centimeter lang. Ze moet voorlopig nog in de coiffeuse vertoeven.

Gisteren na het bezoekuur toen vrienden van ons langs zijn geweest wilden we even met z'n allen naar buiten om een frisse neus te halen, waarbij Mariska ontdekte dat ze wat bloedverlies had.

Hals over kop hebben we de zusters gehaald en is de hele lange avond begonnen. Ze had veel kramp en uiteindelijk ook weeën. Tot een uur of half twee heeft ze het moeten redden, waarna ze een injectie heeft gekregen om tot rust te komen en een beetje te proberen slapen. Ik ben op dat moment naar huis gezonden met de melding dat ze mij wel zouden bellen als het zover zou zijn.

Na een nacht met zeer weinig slaap en ik eindelijk een uurtje de ogen dicht had werd ik rond 7.50 uur gebeld door mijn schoonzusje die mij vertelde dat ze contact had gehad met het ziekenhuis maar dat ze haar niets wilden vertellen door de telefoon en dat ik maar moest bellen.

Vervolgens heb ik opgehangen en gelijk contact gezocht met het ziekenhuis, waar de zuster die ik aan de lijn had mij opdroeg om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te komen. Ik als een haas mijzelf aankleden en in de auto stappen. Toen ik bij ons de straat uit reed zat ik gelijk achter een tractor die ik voor mij had zitten tot aan de afslag van het ziekenhuis, ik kon er op geen enkel moment voorbij.

Toen ik eindelijk in het ziekenhuis aan was gekomen, moest ik mij van de zuster haasten. Dit omdat Mariska al naar de OK was vervoerd en dat ze het kindje elk moment zouden halen. Daar moest ik mij eerst nog weer omkleden in de voorgeschreven kleding van het ziekenhuis en nadat ik eindelijk in de OK was werd er tegen mij gezegd dat ik over het doek mocht kijken.

Ik kijk over het doek heen zoals zij dat tegen mij zeiden, en binnen twee tellen was de kleine eruit……. Ik was nog net op tijd.

Dat was het weer voor vandaag! Wij wensen iedereen:
Fijne Feestdagen en een gezond en gelukkig 2009!

3 november 2008
Tijd voor weer wat nieuws vanuit Duiven. Er zijn 2 vragen die veel mensen mij stellen. De eerste vraag hoe het met mij en mijn zwangerschap is. Deze vraag kan ik gelukkig positief beantwoorden. Op wat rugklachten na voel ik me prima en de kleine groeit goed, nog 8 weken te gaan. De uitgerekende datum is 30 december, dus wellicht ga ik knallend het nieuwe jaar uit! Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van de ontwikkelingen!

Over de tweede vraag heb ik tot nu toe niet te veel willen melden via mijn website. Mensen vragen namelijk hoe het is met mijn konijnen. Zoals gezegd wilde ik hier tot nu toe niet te veel over uitwijden, maar ik krijg zoveel berichtjes dat het haast niet te doen is om iedereen persoonlijk te antwoorden, dus vandaar een kort berichtje. Waar gaat dit over zul je denken? Wat ik nooit had verwacht toen ik vorig jaar verhuisde was dat ik problemen zou krijgen met mijn buren omtrent de konijnen; helaas dit is nu wel het geval. Het probleem zou stank zijn. Maar goed, ik wil er niet te veel over zeggen om verdere problemen te voorkomen.

De stand van zaken op dit moment: samen met de gemeente hebben we een aantal voorwaarden opgesteld waar ik me aan dien te houden om mijn konijnen te houden. Na het opstellen van deze voorwaarden heb ik een aantal keer onverwachte controle gehad van de gemeente. De gemeente zag dat ik me aan alle voorwaarden houd en kon geen overlast constateren en heeft mij een vergunning afgegeven voor het houden van mijn konijnen. Op dit moment zit de zaak in de bezwarenprocedure. Dat betekent dat er binnen 6 weken bezwaar aangetekend kan worden tegen de verleende vergunning. Er zal ongetwijfeld bezwaar gemaakt gaan worden. Hoe dit verder gaat aflopen, is op dit moment onbekend, maar dit is dus de stand van zaken. Natuurlijk vind ik het erg jammer allemaal dat het zo loopt, maar ik probeer het maar zoveel mogelijk naast me neer te leggen. Op dit moment heb ik andere dingen om me druk over te maken. Het heeft tot nu toe een flinke schaduw gelegd over mijn zwangerschap en de laatste weken wil ik me toch nog een beetje kunnen genieten, dus wachten we maar af wat er gaat gebeuren.

De hele zaak heeft uitgebreid in de (plaatselijke) krant(jes) gestaan en ik wil nog wel benadrukken dat er door de gemeente nooit overlast is geconstateerd, ook niet voordat de voorwaarden op papier zijn gezet.

Verder gaat het met de konijnen prima, maar ik zal het de komende maanden wel wat rustiger aan doen. Weinig tentoonstellingen, weinig jongen, zodat ik me volop kan concentreren op onze kleine die komen gaat. Op dit moment heb ik nog een aantal jongen die naar een nieuw baasje gaan. Echte knuffels! Wil je dus toch nog zo'n lief konijn van mij, dan is het nu nog mogelijk! De jongen kunnen indien gewenst gewoon buiten verblijven omdat ze zijn opgegroeid in een koude stal. Voor het actuele aanbod kun je kijken bij te koop. Foto's kan ik altijd op aanvraag versturen.

Tot slot nog twee dingen;

Ten eerste wil ik iedereen bedanken voor alle interesse en het getoonde medeleven. Dit zorgt er mede voor dat ik het allemaal positief kan blijven inzien.

Ten tweede raad ik iedereen aan om de tips voor de winter goed te lezen

17 oktober 2008
Heel veel nieuws is er op het moment niet, maar ik wil toch weer eens wat van me laten horen. Het tentoonstellingsseizoen is weer in zicht. Ik ga wel kijken, maar dit jaar zal ik niet showen. Zoals ik de vorige keer al liet weten ben ik zwanger. Inmiddels alweer 28 weken en ik ben er drukker mee dan verwacht; kinderkamer op orde maken, spulletjes kopen en allerlei andere dingen regelen. Dat in combinatie met wat minder energie maakt het allemaal behoorlijk zwaar. Als ik dan ook nog eens alle voorbereidingen moet treffen voor de shows, wordt het echt te zwaar, dus volgend jaar weer beter. Maar zoals gezegd ga ik dus wel kijken; zeker op de BTT in Utrecht, maar ook de Gelderlandshow in Bemmel wil ik zeker niet missen.

Met de konijnen gaat alles zijn gangetje. Ik heb onlangs een mooie nieuwe blauwe ram aangeschaft. Ik was al tijden op zoek, maar kon maar niets vinden wat ik geschikt vond. Nu heb ik een mooie ram kunnen vinden waar ik wel mooie jongen van verwacht volgend jaar. Door de aanschaf van deze ram heb ik op dit moment een prachtige blauwgrijsbonte ram te koop. Fok je met deze kleur, dan is dit zeker een aanrader en kun je contact met me opnemen. Maar natuurlijk ook als je gewoon een leuke knuffelram zoekt, is dit ook een optie. Deze ram is van begin dit jaar en er kan dus direct mee gefokt worden.

Al een aantal maanden had ik een meisje die mij hielp met het schoonmaken van de hokken. Op dit moment gaat het nog goed, maar er komen zwaardere tijden aan als mijn buik nog meer gaat uitzetten en zo na de bevalling. Dit ging maanden goed, maar helaas heeft ze opgezegd en moet ik weer dringend op zoek naar een andere hulp. Dat is wel weer jammer.

Tot slot de volgende mededeling: als je telefonisch contact met mij op wilt nemen kan dit nog altijd op hetzelfde telefoonnummer. Ik wil je wel vragen je nummermelder aan te zetten anders heb je grote kans dat ik de telefoon niet opneem. De laatste tijd krijg ik heel veel telefoontjes van een anonieme beller die vervolgens niets zegt. Anonieme telefoontjes worden dus niet opgenomen!

Wederom is het me weer niet gelukt om regelmatig een stukje nieuws te schrijven. Meestal ben ik gewoon druk, druk, druk. In tegenstelling wat veel mensen denken; werk ik namelijk fulltime, dan moet ik mijn beestjes nog verzorgen en aandacht geven. En soms wil mijn vriend ook nog wel wat aandacht ;-)

18 juli 2008
Al deze zaken bij elkaar zorgen ervoor dat het nieuws de laatste tijd vaker blijft liggen. Ik ga niet meer beloven het voortaan beter bij te houden, want ik heb er een hekel aan om beloften niet na te (kunnen) komen.

Er is niet heel veel gebeurd de laatste tijd, maar de dingen die wél zijn gebeurd, zijn zeker noemenswaardig. Het eerste nieuwtje betreft mij persoonlijk. Ik ben namelijk zwanger van ons eerste kindje. De verwachte datum is 30 december 2008. Wij vinden dit natuurlijk erg leuk nieuws en zijn er harstikke blij mee. Veel mensen vragen of ik nu ga stoppen of minderen met de konijnen; maar dit zal zeker niet het geval zijn!! Ik moet er zelfs niet aan denken! Als de baby er is ga ik wat minder werken én ik heb inmiddels hulp bij de verzorging van de dieren; met name de schoonmaak van de hokken wordt mij nu grotendeels uit handen genomen en dat scheelt mij echt veel werk.

Zoals de trouwe lezers al wel weten zijn wij vorig jaar verhuisd, wij zijn nog steeds erg blij met onze woning, maar zoals sommige mensen wel weten waren sommige mensen in de wijk niet zo blij met ons, althans met de konijnen. Veel mensen kennen de situatie en vragen er continu naar omdat er sprake van is geweest dat ik wellicht mijn konijnenstal met de helft zou moeten inkrimpen. Ik wil er niet al te veel over uitwijden, maar ik kan wel melden dat het inmiddels bewezen is dat ik geen overlast veroorzaak. Ik moet mijn hokkencapaciteit inperken met 4, maar dat is alles, verder hoef ik geen dieren weg te doen want ik heb toch nooit alle hokken vol zitten en ik kan deze hokken dus best wel missen. Deze uitspraak is bindend dus ik ben helemaal gelukkig dat het verder geen nare consequenties voor mij heeft.

Verder heb ik op dit moment weinig te melden, dus voor deze keer blijft het hierbij!

14 april 2008
Schandalig hoe lang ik alweer geen nieuws heb geschreven! Alweer hetzelfde excuus zoals altijd; druk, druk, druk! Maar goed ik zal iedereen weer op de hoogte brengen.

Allereerst heb ik een aantal beslissingen genomen met mijn fokdieren. Na heel lang wikken en wegen en echt honderden keren alles nóg eens tegen elkaar af te wegen heb ik besloten te stoppen met de kleurslag Havanna. Eigenlijk is dit heel geleidelijk gegaan. Ik heb eerst een goed baasje gezocht voor de wat zwakkere dieren. Deze dieren hadden een raar “trippelsyndroom” om het maar zo te noemen. Continu trippelen alsof ze met de achterpoten op een gloeiende plaat stonden, heel vreemd. Hier durfde ik niet mee verder te gaan fokken. Het waren mijn 2 liefste havanna voedsters die ik had, dus het was al moeilijk om deze weg te doen, maar naar mijn idee kon ik niet anders. De overige havanna dieren die ik had, vond ik niet het leuke karakter hebben zoals een Franse hangoor hoort te hebben; angstig of erg dominant. Hoeveel aandacht ik ze ook gaf, het ging er niet uit. Hoe mooi ik de kleur ook vind, ik sta er niet achter om met dergelijke karakters door te fokken. Karakter is immers erfelijk en ik wil het fokken van dieren niet ten koste laten gaan van het karakter. Hier verpest je naar mijn idee het ras mee.

Deze beslissing geeft een dubbel gevoel; enerzijds báál ik als een stekker omdat ik er veel energie in heb gestoken en ik de kleur in een woord GEWELDIG vind. Anderzijds ben ik blij dat ik deze beslissing heb genomen en voor 100% verder kan met dieren waar ik helemaal achter sta.

Mijn broertje fokt ook Franse hangoren. Hij heeft nog 2 ontzettend lieve havanna voedsters en 1 havanna ram. Hij blijft hier voorlopig zeker nog mee doorgaan. Aangezien ik ook de konijnen voor mijn broertje verkoop, kan het nog wel zijn dat ik af en toe diertjes in de kleur havanna aanbiedt.

Verder had ik een prachtige oranje voedster. Ze is niet zo zeer prachtig van bouw; ze had een vrij spitse kop, maar ze is prachtig van kleur; ontzettend donker van kleur en vrijwel zonder de gevreesde ticking. Alleen kwam ik op een bepaalde dag bij haar en stond haar mondje wat scheef, dit werd de dagen daarna steeds iets erger. Verder bleef ze vrolijk, goed eten en zag je verder geen verandering. Ik denk dat ze een soort tia heeft gehad. Ik durfde het niet aan om haar aan te houden voor de fok. Vandaar dat ze vervroegd met pensioen is gegaan bij Gaby van opvang Snoopy. Gaby is helemaal gek van Franse hangoren en krijgt vaak mijn pensioendieren of mijn “kneusjes”. Gaby heeft ook een superschattig zwartbont rammetje meegenomen. Het rammetje kwam bij een collega-fokker vandaan en had doorgroeiende tanden. De fokker wist ook niet wat met het diertje te doen. Ik was echter meteen verkocht; zó óntzettend lief, die moest ook een goed baasje krijgen. Ik dacht dat Gaby geen rammetjes meer kon hebben in haar groep, dus vandaar dat ik het eerst op verschillende forums heb geprobeerd om een goed baasje te vinden. Dat lukte niet, maar gelukkig kon Gaby het diertje wel in haar groep hebben, dus ook dat diertje gaat een gouden toekomst tegemoet!

Zoals inmiddels wel duidelijk is, ben ik verslaafd aan Franse hangoren. Ik houd alles op dit gebied dan ook nauwlettend in de gaten. Dagelijks kijk ik ook een aantal keer op marktplaats om te kijken wat er wordt aangeboden. Meestal vind ik het niet zo interessant wat er op staat, maar vorige week zag ik me een advertentie met 2 supermooie isabellabonte voedsters. Echt mooie dieren met dikke koppen, het lijken wel rammen. Ze bleken van een voor mij bekende collega-fokker te zijn. Om een lang verhaal kort te maken: ze zitten nu bij mij in een hok. Het gaat nog prima samen, dus ik laat ze voorlopig nog even samen zitten. Ik heb ze omgedoopt tot Juultje en Babette. Het zijn echt hele lieve dieren. Een echte eyecatcher in de hokken, iedereen kijkt ernaar en vindt ze geweldig…en dat zijn ze zeer zeker!

Daarnaast heb ik nog 2 volwassen blauwe voedsters gekocht bij een andere collegafokker. Deze haal ik volgende week op. Ik heb ze nog niet gezien, maar de fokker zei dat ze mooi zijn, hij is zeer ervaren dus ik vertrouw op zijn oordeel. Ik ben er benieuwd naar!

Verder nog een update over de nestjes:
Mijn blauwbonte voedster “Kruimel” had 9 jongen maar had niet genoeg melk om haar jongen te voeden. In eerste instantie dacht ik dat de jongen ziek waren; de een na de ander ging dood. De laatste 3 ben ik in een soort wanhoopactie kattenmelk gaan bijvoeren. Dit aten ze gulzig op en deze 3 hebben het dan ook gered. Ze doen het goed en hebben totaal geen achterstand meer in hun groei.

Mijn zwarte voedster “Noire” had 4 jongen waarvan er 3 dood naast het nest lagen. Nummer 4 heb ik bij een andere voedster “Gina” gelegd.

“Gina” had echter ook al 9 jongen van haar zelf; een flink aantal dus, dus het was een risico, maar het kon niet anders. Het adoptiekindje is overleden en 2 van haar eigen jongen ook. De overige 7 stuks maken het prima en zijn lekker dik: de kleurtjes zijn blauw en isabella.

Een andere blauwe voedster heeft 4 blauwe jongen, deze zijn inmiddels een week of 6 en maken het alle 4 goed. Hier houd ik zelf wat van aan, want dit zijn héle mooie dieren.


Tenslotte mijn blauwgrijze voedster kreeg vorige week zaterdag 6 jongen. Eentje lag een dag later naast het nest, die was dood. De overige 5 zijn inmiddels moddervet, een goede moeder dus!

Dat was het nieuws weer vanuit mijn konijnenstal, tot de volgende keer maar weer!

7 maart 2008
Allereerst wil ik iedereen er op wijzen dat ik op dit moment prachtige jonge Franse hangoren beschikbaar heb, kijk hiervoor bij "te koop".

Op dit moment heb ik mijn fokstam weer goed op orde voor dit jaar; wat dieren waar ik niet mee verder wilde fokken hebben een goed ander onderkomen gevonden waar ze veelal lekker van hun pensioen kunnen genieten. En ik heb 2 mooie dieren kunnen aankopen; een gitzwarte voedster en een blauwe voedster, een enorm dier!

Het verbaasde mij dat er nog geen nieuws over Ouwe op mijn site stond, want ik heb daar destijds wel een heel stuk over geschreven. Ouwe heb ik helaas moeten laten inslapen. Hij was teveel verzwakt en zijn kop hing zo scheef dat hij zijn evenwicht niet meer kon bewaren. Bijna 10 weken ben ik bezig geweest met medicatie, maar helaas heeft het niet mogen baten. Nu kan ik er wel weer redelijk nuchter over praten want het is alweer een week of 4 geleden, maar het was een drama. Hij kreeg bij de dierenarts eerst een inslapertje, de dierenarts zei dat het zo'n 10 minuten zou duren voordat hij zou gaan slapen. Na 25 minuten was hij nog klaarwakker en hij was aan het tandenknarsen wat duidt op pijn. Ik de dierenarts om nog meer inslaapmiddel gevraagd. De dierenarts was verbaasd want hij gaf aan dat hij al de hoeveelheid van een herdershond had gegeven, taai beestje. Na de tweede spuit duurde het nog een kleine 10 minuten voordat hij weg dommelde. Tenslotte kreeg hij zijn definitieve spuit en was het afgelopen. Dat heeft wat traantjes gekost.

Zijn vriendinnetje Kruimel was helemaal de weg kwijt, net of ze hem aan het zoeken was. Kruimel is een hele pittige blauwbonte tante en heeft nooit een ander konijn in haar buurt willen hebben behalve Ouwe. Ik heb haar een week na zijn overlijden proberen te laten dekken, maar dat lukte niet, ik stond erbij en er gebeurde niets. Vorige week was ik aan het schoonmaken en ik zie kruimel met stro in haar bek; dus ik dacht schijnzwanger. De volgende dag het hele hok vol haren, ik wilde het wegruimen en er liggen maar liefst 10 jonge konijnen onder de wol! Eentje was er dood, maar de andere 9 blaken van gezondheid; 3 blauwe, 4 blauwbonte, 1 isabella en 1 isabellabonte. Nu is de vraag: Wie is de vader? Aan de kleuren te zien moet het haast Bas zijn, mijn isabella ram. Maar eigenlijk kán dat gewoon niet. Ik heb continu bij de dekking gestaan en er is niets gebeurd! Echt vreemd! Één ding is zeker, wat het geslacht ook is van het isabellabontje; die hou ik zelf!

Mijn vriend en schoonvader zijn weer voor mij in de weer geweest met een ren voor de konijnen. Ze zijn al een flink eind op weg, alleen het gaas er nog omheen, even schoonspuiten en klaar! De konijnen (en ik) boffen maar met zulke handige kerels. Ze hebben de konijnen (en mij) vervloekt toen ze in de regen met de zware stenen aan het sjouwen waren. Maar het is de moeite waard geweest. De konijnen kunnen binnenkort lekker hun beentjes strekken. Hieronder alvast 2 foto's van het resultaat tot nu toe:Dan heb ik nog een andere aanwinst. Dit keer geen konijn, maar een cavia! Nee, ik ga er niet mee fokken, maar gewoon voor de lol als gezelschapsdiertje. Onze buren hebben ook een cavia en ik word altijd zo vrolijk als je fluitend begroet wordt. Onlangs was ik bij de plaatselijke kinderboerderij en daar zag ik een leuk diertje zitten. De medewerkster wist alleen niet of dat diertje verkocht mocht worden, ik moest maar een andere keer terugkomen. Twee weken lang heeft het beestje door mijn hoofd gemaald en toen ben ik toch maar teruggegaan om hem op te halen. Het is een zeugje (vrouwtje) en ze weten niet hoe oud ze is. Ze is namelijk afgestaan door een gezin aan de kinderboerderij. Ze is heel tam, en ja…ze fluit! Geweldig. Ik vind haar niet supermooi, eigenlijk is het gewoon een mormel, maar daarom vind ik haar zo leuk. Hieronder wat foto's van mijn cavia “Caaf”.


26 januari 2008
Vandaag heb ik de BTT in Utrecht bezocht, een mooie tentoonstelling weer dit jaar. Zelf heb ik dit jaar, evenals vorig jaar, geen dieren ingezonden. Dit jaar omdat we het gewoon echt heel druk hebben met o.a. onze woning, werk e.d. maar volgend jaar zend ik zeker weer in, dan moet er wel heel wat aan de hand zijn wil ik niet gaan.

Er zaten veel Franse hangoren in allerlei kleuren. Ingrid en Danielle uit Zeeland waren goed vertegenwoordigd met hun mignons, en ja…..ze hebben de voorlopige erkenning er door, gefelicteerd meiden, al het werk is niet voor niets geweest!! Dit is natuurlijk erg leuk want nu worden dames ook weer wat serieuzer genomen door de wat oudere mannelijke fokkers, super! Ik ben veel collega-fokkers tegen gekomen, echt gezellig, ik vind het jaarlijks echt een tentoonstelling om naar uit te kijken.

Van Ingrid heb ik drie konijnen overgenomen, allemaal jonge dames van een paar maanden. De isabella voedster is prachtig, supergebouwd. De blauwe en blauwbonte moeten qua bouw nog even wat verder ontwikkelen, maar zijn qua kleur en tekening (bonte) erg mooi. Kortom, ik ben er erg blij mee. Ik heb besloten ze de 3 J's te noemen; Justine (isabel), Juliette (blauw) en Josephine (blauwbont) Allemaal Franse namen weer. Eigenlijk geef ik mijn dieren altijd Franse namen, tenzij ik een dier van iemand anders overneem die al een naam heeft, dan houd ik die naam aan.

Verder nog een andere bevriende fokker gesproken, hij had binnenkort nog 2 mooie blauwe volwassen voedsters voor mij beschikbaar, dus dat zijn ook weer goede vooruitzichten. Ik wil toch langzaamaan weer meer richting mooi blauw. De afgelopen tijd heb ik streng geselecteerd met mijn dieren, natuurlijk op geschiktheid voor fok, maar ook op karakter.

Een paar weken terug heb ik een havanna voedster geruild voor een blauwe voedster. De havanna voedster was door haar angst vaak aan de agressieve kant en hier wilde ik niet mee verder fokken, want ik vind het karakter juist datgene wat een Franse hangoor zo bijzonder maakt. Helaas overleed de voedster een dag later bij haar nieuwe baasje, die overigens op de hoogte was van haar karakter. Ongelooflijk want ze was, zover te beoordelen, kerngezond. Ik denk dat het stress is geweest wat haar fataal is geworden, maar dat zullen we nooit weten. Uiteindelijk een oplossing gevonden door haar een andere havanna voedster te geven vandaag op de BTT in Utrecht. Dus dat zijn al 2 havanna's minder. Op dit moment heb ik nog 3 voedsters en 2 rammen. Deze dieren zijn redelijk sociaal en een is zelfs superlief. Ik twijfel nog wat ik met havanna wil; beperkt verdergaan of er mee stoppen. Voorlopig ga ik nog even op deze schaal verder; zeer kritisch kijkend naar de volgende generatie. Als hier veel dieren tussenzitten die angstig zijn, dan neem ik misschien wel het besluit ermee te stoppen. Want ik moet wel plezier hebben met mijn dieren.

De meeste jonge konijnen hebben weer een nieuw baasje gevonden. Op dit moment heb ik er nog 4 beschikbaar; 2 oranje dametjes, 1 fawn dametje en 1 madagascar dametje. Daarnaast heb ik nog een ander oranje dametje, maar haar oogje ging vrij laat open. Daar heb ik bij mee moeten helpen, waarna het weer ging ontsteken. Het is nu mooi aan het genezen, maar zij kan nog niet weg. Verder heb ik nog een mooi nestje isabella's zitten, 2 rammetjes en 1 voedstertjes. De rammen worden binnenkort opgehaald door hun gelukkige baasjes. Het voedstertje houd ik naar alle waarschijnlijkheid zelf. Daarnaast heb ik nog 2 nestjes zitten met de kleuren fawn, blauw, blauwgrijs, mignon en isabella. Deze diertjes mogen met een week of 4 weg. De blauwe en de blauwgrijze zijn al gereserveerd. De overige diertjes zijn nog te bespreken. Het geslacht kan ik nu alleen nog niet te bepalen.

Eind februari wordt de buitenren gemaakt voor mijn dieren. Mijn schoonvader en vriend gaan weer voor mij aan de slag. Dus dan kunnen de konijnen weer lekker buitenrennen en behoud ik wat planten in mijn tuin!


20 januari 2008
Vandaag is het slecht weer, niets te doen, dus tijd voor een klein stukje nieuws op mijn site.

Er is namelijk weer het een en ander gebeurt. Leuke en minder leuke dingen.

Eind vorig jaar was ik bij mijn broertje die ook Franse hangoren fokt. Hij zei dat een voedster met jongen erg mager werd. Ik dacht dat het misschien door het zogen van de jongen kwam, maar ik ging toch maar eens kijken. En inderdaad flink vermagerd, maar dat vond ik nog niet het vreemde, ze ademde heel zwaar. Ik heb besloten het konijn en de jongen (3,5 week) met me mee naar huis te nemen en thuis de boel eens te observeren. Twee dagen later (oudjaarsdag) ademde het konijn nog zwaarder. Ik naar de dierenarts, deze luisterde en hij had meteen in de gaten dat het niet goed was. Er moest een foto gemaakt worden. De kamer waar de foto gemaakt moest worden is naast de behandelruimte, alleen een glazen wand zit er tussen.

Dus opeens zie ik het konijn slap worden en ja hoor de dierenarts en assistente kwamen met het konijn terug met een zuurstofpompje en hebben het nog proberen te reanimeren, maar het was te laat. De stress werd haar uiteindelijk fataal. Dat was natuurlijk heel naar, maar ik wilde wel weten wat het was, dus heeft de dierenarts haar direct onderzocht waar ik bij was. Wat bleek….haar hart was 2x zo groot als het zou moeten zijn en kon het vocht niet goed wegpompen. Om haar hart hoort max. 20 ml vocht te zitten en hier zat minstens 8 tot 10 keer zoveel. Toen de dierenarts het konijn op haar zij legde, liep het vocht er gewoon uit. Het was dus een aangeboren hartafwijking. Heel naar, want het was een superlief dier, maar wel fijn dat we nu weten dat we er in principe niets aan hadden kunnen doen.

Bovendien weet ik nu wat de symptomen zijn en kan ik dat eventueel in een ander geval herkennen. Haar 2 jongen heb ik bij een andere voedster gezet en dat leek in eerste instantie goed te gaan, maar langzaam vermagerden ze en vervolgens gingen ze snel dood, jammer!

Gelukkig heb ik ook nog wat leuk nieuws. Ik heb 2 nestjes erbij; 1 nestje van 7 stuks met allemaal kleine fawntjes en 1 nest van 5 stuks met blauwgrijs en blauw, erg schattig weer. Beide moeders zijn net waakhonden als je bij het nest komt; ze zorgen er prima voor!

Dan zijn er natuurlijk ook nog jonge konijnen die nu op de leeftijd zijn dat ze wegmogen. 1 heel nest met oranje dames (!), 1 madagascar dametje, 1 isabellaatje en 1 fawn dametje. Vandaag heb ik het oranje nest in het kippenhok gezet bij het isabella dametje en ze hupsen wat in het rond. Trapje op, trapje af….erg leuk! Stuk voor stuk zijn het geweldige diertjes, dus als je nog een leuk diertje zoekt…. Op de pagina "te koop" wat foto's van het stel.

Dan toch ook weer wat vervelend nieuws. Ouwe, hij leeft nog steeds, maar waarschijnlijk niet lang meer. 10 dagen geleden ging ik met hem naar de dierenarts om hem in te laten slapen, want ik zag het niet meer zitten. Zijn kop hing helemaal scheef en hij kon alleen nog maar rondjes lopen. De dierenarts had nog wel hoop, dus weer een 10-daagse kuur met medicijnen. Vandaag krijgt hij zijn laatste beetje, maar inmiddels is mijn hoop helemaal voorbij; het is niets beter geworden en nu tolt hij vaak ook nog rond of valt hij om en blijft hij gewoon op zijn zij liggen, verschrikkelijk. Ik denk dat ik hem morgen alsnog moet laten inslapen. Maar goed, ik houd me maar vast aan het feit dat hij een prima leven heeft gehad, maar moeilijk is het wel.

Ik wil dan maar afsluiten met wat vrolijker nieuws; volgend weekend is de BTT in Utrecht, een supergrote kleindierenshow. Ik heb met Ingrid afgesproken en van haar koop ik 3 mooie dieren over; een blauwbonte, een blauwe en een isabella voedster, ik kijk er nu al naar uit.

Misschien een tipje: als je een leuk dier ziet op mijn site bij te koop: ik kan ze meenemen naar Utrecht, dat kan misschien schelen met reizen!

25 december 2007
Eerste kerstdag, mijn familie weer met volle buiken naar huis, mooi even de gelegenheid om een stukje nieuws te schrijven.
Eergisteren ben ik teruggekomen van een weekendje Parijs. Dat was een verrassing van mijn vriend omdat we deze maand tien jaar samen zijn. Het was echt superleuk! Natuurlijk moesten de konijnen ook verzorgd worden. Normaal gesproken doen mijn moeder en broertje dit, maar nu woont mijn schoonzusje erg dichtbij dus hebben we haar gevraagd. Na de juiste instructies te hebben gegeven; hoeveel eten, waar ze op moest letten, medicijnen (voor Ouwe) etc, etc. kon ik met een gerust hart weggaan. Gelukkig is alles goed gegaan. Het enige waar ik niet bij stil had gestaan was dat de flessen zouden bevriezen, dat had ik tot nu toe nog niet meegemaakt. Normaal gesproken ben ik 15 a 20 minuten bezig met voeren, dit had ik ook tegen mijn schoonzusje gezegd, maar doordat de flessen allemaal bevroren waren is ze 1,5 uur per keer bezig geweest om te voeren en de flessen te ontdooien! Niet helemaal als voorzien, maar gelukkig is verder alles goed gegaan.

Voordat we weggingen zijn er nog 2 nestjes geboren; 1 gepland, 1 ongepland. Een nestje van 5 isabellaatjes was gepland. Een van deze jongen is buiten het nest gevallen en door de kou overleden, de rest maakt het tot nu toe prima.
Daarnaast heb ik het stelletje Kruimel en Ouwe. Voordat ik wegging zag ik allemaal haren door het hok liggen; ik dacht dat ze hadden gevochten, al kon ik me dat haast niet voorstellen. Ik keek en zie ik jongen liggen! Eerst dag ik 2, maar achter in het hok lagen er nog 4, helaas allemaal dood. Het rare is dat Ouwe en Kruimel al tijden bij elkaar zitten en Ouwe is liever lui dan moe. Ik heb hem nooit maar dan ook nooit op haar zien zitten. Ik heb nog wel eens proberen te dekken met hem, maar dan kroop hij erop en als hij die hindernis had overwonnen dan hing hij alleen maar doodmoe op de rug van de voedster. Ik dacht dus dat hij het niet meer zou kunnen, maar dat heb ik verkeerd gedacht. Ouwe wilde toch nog een keer van een jong blaadje snoepen…. Echt superjammer dat de jongen dood zijn.

Met Ouwe gaat het een stuk beter trouwens. Zijn koppie staat nog steeds scheef, maar het lijkt wel minder scheef te staan dan eerst. Hij kan weer beter zijn evenwicht houden en daardoor beter lopen. Ook kan hij weer uit de drinkfles drinken, dat kon hij ook niet meer. Hij lijkt zich gelukkig overal doorheen te slaan. Ik ben met grotendeels met zijn medicatie gestopt. Hij krijgt alleen nog Panacur, daar ga ik nog een weekje of 2 mee door voor de zekerheid. Dat smeer ik op een boterham en dan werkt hij het lekker makkelijk naar binnen. Antibiotica heeft hij niet meer nodig en pijnstilling ook niet meer. Gelukkig maar.

Hierbij een paar foto's van de jonge oranje konijntjes die zijn geboren op 22 november j.l.


Dat was het weer voor vandaag! Op de valreep wens ik iedereen:
Fijne Feestdagen en een gezond en gelukkig 2008!


17 december 2007
Eindelijk doen de website en de bijbehorende email het weer. Beiden hebben er 2 weken afgelegen. De site was zo vol met foto's dat ik geen email meer kon ontvangen. Beide moesten worden overgezet naar een andere server en dat leverde nogal wat problemen op. Wat wel lastig is dat ik al mijn oude mailtjes kwijt ben. Heb je me dus gemaild de afgelopen tijd en geen antwoord gehad, dan moet je me nog een keer een mailtje sturen, mijn excuses hiervoor! Een verdere update vanuit mijn konijnenstal:

Gisteren is er plotseling een konijn overleden uit een koppel. Het diertje was nog maar 7 maanden oud, maar lag ineens dood in het hok. 's Middag s was er niets aan de hand, beide dieren verdrongen elkaar voor het eten wat ik ze gaf. 's Avonds hadden we visite en natuurlijk moesten ze even bij de konijnen kijken. Toen zei iemand dat een konijn wel erg rustig lag. Dit koppel zat in het kippenhok achter in de tuin, dus even een lampje erbij gepakt en inderdaad…..dood. Het beestje lag helemaal langgerekt. Vandaag het beestje nagekeken en hij had zijn bekje open en blauwe lipjes, dat duidt op een hartaanval. Natuurlijk kan dat altijd gebeuren, dat heb je niet in de hand. Ik denk persoonlijk dat het komt door een lethale (=dodelijke) factor. Als je 2 bonte konijnen kruist, krijg je dieren die té bont zijn. Wit met enkele stippen, zo'n konijn heeft een lethale factor. Deze konijnen zijn over het algemeen een stuk zwakker. Maar hier zijn de meningen over verdeeld. De een zegt dat dit niet waar is en de ander wel, maar bij de meeste dieren die ik heb meegemaakt, gingen ze allemaal vroeg dood. Hopen dat haar zusje wat langer leeft, want die heeft ook deze factor. Dus NOOIT 2 bonte dieren met elkaar kruisen! Voor de duidelijkheid, deze dieren zijn niet door mij gefokt. Ik heb ze samen met het kippenhok gekocht. Wat ik heel vervelend vind is dat het vorige baasje mij onlangs nog gemaild heeft hoe het met de konijnen ging….prima dus, maar nu dus niet meer. Ik heb haar emailadres niet meer omdat ik geen oude mailtjes meer kan ophalen in mijn emailbox. Dat vind ik erg vervelend, anders had ik haar wel op de hoogte gesteld.

Verder heb ik verteld over Opa (Ramses) met zijn middenoorontsteking/E. cuniculi. Opa's kop staat nog ontzettend scheef, het is werkelijk geen gezicht, maar het lijkt hem verder niets te interesseren. Hij is levendig, aanhankelijk en eet prima. Ik ben nu al bijna een maand bezig met medicijnen. Hij heeft in ieder geval geen pijn, maar echt verbetering wat betreft zijn kop zie ik niet. Maar dit kan later nog bijtrekken heb ik begrepen. Doordat zijn kop scheef staat heeft hij moeite om zijn evenwicht te bewaren, maar hij kan ondanks zijn handicap toch nog wel redelijk lopen. Opa zit samen met zijn vriendin Kruimel en meestal legt hij zijn kop op haar om hem zoveel mogelijk recht te kunnen houden. Hij was ook ontzettend verkouden bij zijn oorontsteking, maar dit is EINDELIJK wat minder. Hij was zo verkouden dat eten heel moeilijk was. Neem zelfs maar een flinke hap terwijl je neus verstopt zit, dat is ook bijna niet te doen, maar gelukkig gaat dat dus beter, duimen maar dat Opa ook dit keer er helemaal bovenop komt.

Ik heb er onlangs een nieuw konijntje bijgehaald, eigenlijk meer voor de lol. Niet zozeer om een nieuwe kleur te gaan fokken, dat is helemaal de bedoeling niet. Het diertje is lichtgrijs van kleur, met bruine oortjes en een bruin neusje. De kleur gaat een beetje richting de kleur sepia marter. In het nestje zaten meerdere dieren met deze kleur. De oogjes zijn gewoon bruin, maar hebben net als bij de havanna's een sterker ontwikkelt netvlies, wat er voor zorgt dat het op foto's lijkt of het rode ogen heeft, maar dat is dus niet zo. Ik vind het gewoon leuk om een Fransoos te hebben die opvalt door een bijzondere kleur. Ik vond het zielig om het diertje nu al in een apart hok te zetten, dus ik heb haar bij een lieve mignon voedster in het hok gezet en inmiddels zijn het dikke maatjes. Ik heb het eerst geprobeerd bij een andere mignon voedster, maar die deed wat raar, niet gemeen ofzo, maar ik durfde ze niet alleen te laten. Maar nu is het dus helemaal gelukt. Jammer genoeg is het kleine beestje nog wat verlegen, daarom lukte het me niet om haar mooi op een foto te zetten, maar hier alvast een voorproefje. Ik hoop dat ik binnenkort een mooiere foto kan plaatsen.

Binnenkort krijg ik ook weer 2 nieuwe blauwe voedsters. Ik heb onlangs een oproepje geplaatst dat ik een havanna voedster wilde ruilen voor een blauwe voedster. Mijn mailbox stroomde over van de reacties en ik ben tot een mooie ruil gekomen. Ik heb veel oranje en havanna dieren, dat is heel mooi, maar ik vind het gewoon ontzettend jammer dat als ik shows draai, ik continu het predikaat Niet Erkend krijg. Ik wil ook voldoende kunnen showen met dieren die wel erkend zijn. Blauw vind ik persoonlijk nog steeds een van de mooiste kleuren, vandaar dat ik toch graag weer wat blauwe dieren erbij wil hebben. Op de een of andere manier krijg ik de havanna's lang niet zo aanhankelijk als de andere kleuren en dat vind ik juist zo belangrijk bij deze dieren. Het is niet zo dat ik helemaal wil stoppen met havanna, maar ik heb er nu 7 en alleen de echt lieve dieren blijven hier. Degene die wat teruggetrokken en territoriaal zijn, daar ga ik langzaamaan een ander baasje voor zoeken. Karakter is het allerbelangrijkste voor mij, dus daar ga ik nu streng op selecteren.

Ik heb op dit moment 2 jonge nestjes zitten. Een nestje van 5 oranje en 1 nestje van 6 met fawn , madagascar en 2 oranje. De 2 oranje zijn van de voedster van het eerste nestje. De voedster van het eerste nestje was de vorige keer niet zo'n goede moeder en dit leek in eeerste instantie weer te floppen, vandaar dat ik er 2 heb weggehaald en verhuisd heb naar een pleegmoeder. Maar de voedster heeft me doen verbazen en ze doet het goed met haar 5 jongen. De voedsters met 6 jongen neemt de 2 pleegkinderen goed op. Tot nu toe maken alle jonge konijntjes het hartstikke goed. Stiekem heb ik er 2 favorietjes tussen zitten; 2 moddervette jongen in de kleuren fawn en madagascar. Echt hele leuke diertjes die de oortjes nu al (3,5 week) al heel mooi hebben hangen, echt een heel leuk gezicht!

24 november 2007
Zoals jullie al bij het vorige nieuws hebben kunnen lezen zijn wij sinds kort verhuisd. Zelf zijn we er op vooruit gegaan, maar ook de konijnen mogen niet klagen. In ons vorige huis hadden we een tuin van 5x10 m waar de helft van was overkapt voor de konijnen. Dat was op zich heel netjes gedaan en zag er keurig uit, maar dat betekende weinig ruimte voor ons en dat stukje ruimte wat wij over hadden was in de volle zon, dus daar zit je ook niet voor je plezier in de zomer. Het werd daar met gemak 35-40 graden.

Nu hebben we een tuin van ongeveer 12x15m en een garage, dat betekent dat we niet meer zo'n grote overkapping hoefden te maken, want de meeste konijnen kunnen in de garage staan. 1 flat staat nu buiten en daar hebben we wel een klein afdak voor gemaakt. Hieronder zie je een paar foto's van de konijnen in de garage en een foto van de overkapping. Het lijkt allemaal wat krap in de garage, maar het is absoluut erg ruim. Ik heb alleen een gewone camera en dan is het moeilijk om alles er op te zetten. Toch maar een keer een camera lenen van mijn werk met een groothoeklens!!

Ik heb als tic dat ik iedere dag wel een paar keer kijk op marktplaats wat er aan Franse hangoren wordt aangeboden, niet zozeer dat ik daar wat van zou willen kopen, maar gewoon uit nieuwsgierigheid. Nu zag ik deze week een aanbod waar ik zo blij van werd dat ik meteen reageerde. Ik zag precies het hok staan wat ik al een tijdje wilde bestellen, maar wat ik eigenlijk veel te duur vond. Niet dat het hok het niet waard zou zijn, maar iedere keer kwam het financieel wat minder uit om dat hok te kopen. Deze week stond het hok erop van een half jaar oud, puntgaaf en voor de helft van de nieuwprijs! Inclusief 2 Franse hangoren, 1 zak voer, hooi, stro, bakjes, van die hekjes om een ren te maken ,noem maar op! Ik stuurde direct een mailtje en een dag later kreeg ik een reactie. Er waren ontzettend veel belangstellenden, maar ik was de eerste die gereageerd had, dus of ik nog interesse had…..tuurlijk!!

Vandaag een aanhanger gehuurd bij de Praxis, mijn vriend en broertje opgetrommeld en het hok en alles opgehaald in Deventer. Hieronder zie je een foto van het hok.

Het hok is 2,50 x 0,90m, lekker ruim dus. Voorlopig hebben we het hok even geplaatst op de plek waar ons tuinstel moet komen te staan in de zomer. Op dit moment staan er een schommel en een speelhuisje in de tuin. Deze gaan eruit en daar komt het nieuwe hok te staan en daar wordt nog een ren omheen gebouwd die is op te splitsen in 2 gedeeltes, zodat er meerdere konijnen tegelijk rond kunnen huppelen.

Hieronder wat foto's van onze tuin. Hij ziet er nu misschien wat somber uit, maar in het voorjaar en in de zomer staan er prachtige bloemen in bloei. Ook dat is wat we in ons vorige huis niet hadden; daar was alles bestraat. Om te kunnen blijven genieten van de mooie bloemen gaan we dus een flinke ren maken.Op dit moment bloeien de meeste planten in onze tuin niet, dus op dit moment laten we vaak een aantal konijnen lekker loslopen in de tuin, dat
levert vaak een aantal mooie plaatjes op, kijk maar!Naast mijn gewone dieren die dus regelmatig de benen mogen strekken heb ik ook nog een heel speciaal, onafscheidelijk koppel. Een superoude Fransoos van bijna 6 en een blauwbonte voedster van 8 maanden. De oude Fransoos heette Ramses, maar is door mijn vriend gedoopt als “Ouwe” en het voedstertje noemt hij “Kruimel”. Eigenlijk gaat het al een hele tijd niet meer met Ouwe. Eerst werd hij graatmager, daarna kreeg hij een flinke rochel in zijn longen, een ontstoken teen, noem maar op. Ik was hartstikke bang dat hij dood zou gaan, dus daarom heb ik een half jaar geleden Kruimel bij hem ingezet. Dat bleek een goede keus te zijn. Het koppel is onafscheidelijk en Ouwe kwam van schrik weer flink aan, zijn teen werd eindelijk weer beter, alleen zijn rochel is nog steeds niet helemaal weg.

Volgens de dierenarts kan het verder geen kwaad en moet ik het maar gewoon zien als een ouderdomskwaaltje. Alles leek prima te gaan tot ik vorige week de hokken aan het schoonmaken was en dacht dat Ouwe wel erg enthousiast was doordat hij er iedere keer uit wilde springen. Niets in de gaten op dat moment, tot een dag of 2 later ik zag dat hij wat met zijn evenwicht had. Zijn koppie staat gewoon recht, maar als hij loopt heeft hij een afwijking naar links en als hij ergens op wilt springen valt hij soms om. Voor mij was het niet moeilijk te raden wat hij had: E. CuniCuli. Dat is een parasiet die zich nestelt in de hersenen. Het vereist voor langere tijd verschillende soorten medicijnen en daar ben ik nu dus mee bezig. In de hoop dat hij beter wordt. Ondertussen lijkt hij zelf weinig last te hebben, hij rent door de tuin, scharrelt lekker tegen zijn meissie aan en eet als een bouwvakker. Hieronder heb ik wat foto's geplaatst van het gelukkige stel.

Ouwe is trouwens niet gecastreerd, soms wil hij wel, maar meestal rent Kruimel snel weg en als hij haar te pakken kan krijgen, dan is het 1x op en neer en dan is hij kapot moe, dus ik hoef niet bang te zijn dat ze jongen krijgen. Kruimel daarentegen zit de laatste tijd wel vaker op Ouwe. Ik wil ook heel graag een keer een nestje met haar, want ik vind haar prachtig. Maar dat wordt dan van een ander konijn en ik wil het echtpaar dan gewoon bij elkaar laten zitten, met genoeg ruimte moet dit prima gaan.

Over nestjes gesproken, deze week zijn er 2 konijnen bevallen. Dit hele seizoen lukte het me niet om ze zwanger te krijgen. De ene keer lieten ze zich niet dekken en de andere keer waren ze schijnzwanger. Toen ze zich een tijd terug allebei begonnen te plukken, wilde ik het toch maar eens proberen en ja hoor op 22 november jl. lagen er 2 nestjes. 1 prima nestje van 4 stuks mignon en een drama van 7 oranje jongen die door hele hok heen geslingerd waren.

Gelukkig leefden alle jongen nog toen ik ze ontdekte. Ze waren duidelijk wel gevoed door moeders, maar ze had niet de moeite genomen om de diertjes schoon te likken. Ze waren erg koud en dus helemaal bebloed en vies. Dus ik pakte ze: 1, 2, 3, 4, 5 en 6. Allemaal schoonmaken onder de warme kraan, even bij elkaar in een bakje bij de verwarming om op te warmen. Ik weer terug naar het hok van moeders om zelf een nestje te creëren en daar kwam ik nog eens nummer 7 tegen….ook wassen, drogen en weer terug naar moeders. Moeders had erg weinig haren geplukt en de voedster daarboven had zich zo'n beetje kaal geplukt. Dus even wat haren gepakt van de bovenbuurvrouw, daar een nestje meegemaakt en de jongen gepakt. 2 van de 7 jongen heb ik bij de bovenbuurvrouw geplaatst en de 5 overgebleven weer terug gelegd bij moeders. Op deze manier heb je mooie gelijke nesten en krijgt iedereen genoeg voeding.

Inmiddels zijn we 2 dagen verder en alles gaat prima, alle jongen leven nog en hebben lekkere bolle buikjes, eind goed, al goed ;-)
Hieronder een foto van de jongen toen ik ze net schoongemaakt had.

1 november 2007
Een nieuwe maand, tijd voor weer eens wat nieuws! Op 4 september hebben wij de sleutel van ons nieuwe huis gekregen en daarna zijn we druk aan het klussen geslagen. Vandaar dat er de laatste tijd weinig aan mijn site is gewerkt. Inmiddels zijn we helemaal gesetteld en zitten wij en de konijnen er prima bij.

Natuurlijk moeten er nog wel wat kleine dingetjes gebeuren, maar alles tegelijk gaat nu eenmaal niet. De konijnen zitten nu in de garage naast het huis en 1 flat staat buiten. Voor de flat buiten is alweer een mooi afdak gemaakt, dus die zitten er lekker droog bij. Maar er moet buiten nog wel een lamp gemaakt worden. Het wordt weer aardig vroeg donker en dan is het wel fijn als je de konijnen buiten ook kunt zien 's avonds.

Mijn broertje heeft beloofd dit volgende week aan te sluiten, dus dat komt helemaal goed. Zoals gezegd staan de meeste konijnen nu in de garage. Dat gaat prima, het is een mooie ruimte. We hebben het dak helemaal geïsoleerd, want anders wordt het er te warm in de zomer. We hebben de metalen kanteldeur vervangen voor 2 prachtige houten openslaande deuren, ook dit wordt niet zo warm in de zomer. Het laatste wat nog moet gebeuren is het aanbrengen van een ventilatiesysteem, maar dit gebeurt in het voorjaar. Dit systeem zorgt ervoor dat er continu verse lucht de garage inkomt.

In onze oude woning stonden de konijnen helemaal buiten en daardoor was er altijd natuurlijk ventilatie, daardoor rook je de konijnen helemaal niet. Nu zitten ze toch echt in een ruimte en kun je duidelijk de konijnengeur ruiken. Nu het wat frisser wordt, maakt het nog niet uit, maar in de zomer gaat het stinken als je het niet gaat ventileren, dus dat moet nog gebeuren. Daarnaast hebben we nu een flinke tuin waarin we een ren gaan maken, zodat de konijnen ook regelmatig kunnen loslopen. Mijn vriend heeft aangegeven dat hij dit eind dit jaar af wil hebben. Dat is het streven, maar het zou me ook niet verbazen als dit pas het voorjaar wordt, we zullen zien!

De konijnen zijn de verhuizing aardig doorgekomen, weinig stress, dat was bij de vorige verhuizing wel anders. Toen zijn er een aantal konijnen wat ziek geworden, maar dat is ons dit keer gelukkig bespaard gebleven.

Ik heb op dit moment nog een aantal superleuke konijntjes zitten, voor voorlopig de laatste, dus als je interesse hebt, kijk dan snel bij te koop en neem even contact met me op.

13 augustus 2007
Deze week worden er weer veel nieuwe foto's aan de site toegevoegd. Dit heeft lang op zich laten wachten, dus er zijn heel veel nieuwe foto's bijgekomen. Bij het plaatsen van de foto's kwamen we erachter dat de site “vol” was. Al het geheugen was opgebruikt. Daarom hebben we veel oude foto's verwijderd. Als ik foto's van je konijn heb weggehaald en je wilt toch nog jouw konijn op mijn site hebben, maak dan een paar nieuwe leuke foto's en stuur ze dan naar me op. Er staan nog steeds heel veel oude foto's op. Staat er nog een konijn van jou op, die er helaas niet meer is. Laat me dit dan weten, dan kan ik deze foto's ook verwijderen. Normaal gesproken plaats ik alle foto's. Stuur je me nieuwe foto's van je konijn en staan er al foto's op de site, dan worden de oude foto's verwijderd. Tenzij deze natuurlijk echt superleuk zijn, dan laten we ze staan. Ik hoop dat jullie er begrip voor kunnen opbrengen dat we op deze manier verder gaan.

25 juli 2007
Vandaag was een treurige dag. Ik heb mijn lieve mignonbonte voedster Fleur moeten laten inslapen. Fleur heeft nog niet zo lang geleden jongen gekregen. Haar jongen kregen allemaal cocciodose. Ze kreeg 4 jongen, eentje is er overleden, de andere 3 zijn inmiddels weer helemaal opgeknapt. Toen de jongen cocciodose kregen, heb ik ze direct bij Fleur weggehaald. Ik heb haar preventief ook een cocciodose kuur gegeven. Maar ze werd daarna zelf ook ziek. In eerste instantie dacht ik aan een blaasontsteking omdat ze zoveel plaste. Een antibioticakuur werkte niet. Ze ging continu in haar plas liggen en werd aan de onderkant helemaal rauw en kaal. Ze kreeg koorts, werd verkouden, kreeg traanogen e.d. In korte tijd viel ze ontzettend veel af. Gisteren naar de dierenarts geweest, die wist ook niet wat het was, hij wilde een urinemonster. Maar het lukte me niet om urine op te vangen omdat ze er iedere keer in ging liggen. Toen ik vandaag thuis kwam had ze duidelijk pijn en ademde heel zwaar, toen was voor mij het moment gekomen om deze beslissing te maken, want ik wil echt een dier geen pijn laten lijden. Ik moet zeggen dat ik het er moeilijk mee heb. Ik had haar nog niet zo heel lang, een jaar denk ik, maar ze was echt ontzettend lief.

Gisteren heb ik ook een jonge blauwe voedster meegenomen met een abces. Ik ontdekte het een paar dagen geleden en binnen een paar dagen werd het een enorm abces. Ik kon geen wondje ontdekken. Want dan kun je het vaak zelf openmaken en schoonmaken. Dit diertje moest echt opengesneden worden en door de dierenarts worden schoongemaakt. Nu moet ik het zelf 2 tot 3 keer per dag schoonspoelen met jodiumwater. Het is een flink gat en het is niet mijn favoriete klus, maar wat moet, dat moet. Voorlopig staat ze in huis met een hordoek over haar kooi. Voor je het weet zitten er vliegen bij en dan is het drama compleet.

Met de overige konijnen gaat het prima. Alles gaat zijn gangetje. Ik heb een aantal prachtige dieren kunnen aanhouden dit jaar alleen denk ik dat ik niet heel veel tijd heb voor shows dit jaar. Dit omdat we ons nieuwe huis krijgen in september, er komen veel klussen bij kijken en we moeten ook zo snel mogelijk over, anders hebben we natuurlijk dubbele kosten. De hangoorfokkersdag in september zal ik dit jaar moeten overslaan, dat vind ik wel ontzettend jammer. Dit is in het eerste weekend na onze sleuteloverdracht. Juist in dat eerste weekend moet er veel gebeuren i.v.m. de nieuwe keuken die moet worden geplaatst, dus komt dat heel slecht uit. In oktober ga ik wel naar mijn eigen clubshow, maar verder moet ik maar even kijken.


24 juni 2007
Door alle drukte rondom ons nieuwe huis kom ik er de laatste tijd niet echt aan toe om de site bij te werken. Zo staan er massa's foto in mijn computer die nog op mijn site geplaatst moeten worden. Iedereen weer bedankt voor het sturen! En ze komen er binnenkort echt op hoor!

Ik ben tot nu toe erg tevreden over de jonge konijnen die ik gefokt heb. Over het algemeen zeer mooie jonge dieren en ik heb zelf ook het een en ander weer aan gehouden voor het komende tentoonstellingsseizoen. Dit jaar heb ik ook weinig jonge dieren gehad die ziek zijn geworden. Jonge konijnen zijn nogal vatbaar voor cocciodose of dikke buikenziekte, dat is me tot nu toe flink bespaard gebleven. Natuurlijk zit er altijd wel een gevalletje tussen, maar al met al is het allemaal erg goed gegaan.

Op dit moment ben ik ook weer echt aan het selecteren met de grote dieren. Zo mag er een madagascarbonte voedster naar een ander baasje. Ze zou gisteren worden opgehaald, maar diegene heeft helaas niets meer van zich laten horen. Dus als je toevallig op zoek bent naar een lieve voedster, denk dan eens aan dit beestje, ze staat ook bij te koop.

Verder zijn er 2 volwassen voedsters naar Gaby van opvang Snoopy gegaan. Niet om ze daar te herplaatsen, maar gewoon voor haarzelf, daar gaan ze lekker met pensioen. 1 ijzergrauwe dame die ik vorig jaar heb opgelapt. Ze kwam ergens vandaan waar heel slecht voor haar gezorgd werd, ze was erg mager, agressief, had abcessen en na een paar dagen bij mij te zijn, kreeg ze ook nog eens jongen. Na héél veel aandacht en geduld werd het een superlief dier. Maar ijzergrauw is gewoon niet mijn kleur en ik fokte helemaal niet met haar, dus ze zat maar in een hokje zonder dat ik echt iets met haar deed (behalve veel aandacht geven natuurlijk). Bij Gaby kan ze lekker rondhuppelen tussen de andere konijnen, dat is beter voor haar, maar ik vond het wel moeilijk om haar weg te doen.

Dan nog een havanna voedster die met vervroegd pensioen ging. Pas 1 jaar jong. Met het extreem warme weer gingen enkele konijnen niezen. Ik heb ze toen snel antibiotica gegeven en bij allemaal was het zo weg, maar bij deze havanna voedster bleef het probleem. Om besmetting te voorkomen heb ik haar een paar weken in huis gehouden. Ze heeft meerdere antibioticakuren en andere medicijnen gehad, maar het mocht niet baten, ze bleef snotteren. Zo'n beestje kan heel oud worden, maar ik durfde haar niet bij mijn andere konijnen te zetten. Gaby heeft ook nog een ander konijn met chronisch snot, dus dan is het geen probleem als die 2 bij elkaar komen te zitten. Wel ontzettend jammer dat het bij zo'n mooie kleur moet gebeuren.

Op dit moment heb ik nog enkele geweldig mooie jonge konijnen zitten in verschillende mooie kleuren als oranje, oranjebont, havanna, blauw, blauwgrijs, isabella en mignonbont. Kijk ook bij het kopje te koop, of bel voor het actuele aanbod.

Meer heb ik op dit moment even niet te melden, dus tot de volgende keer maar weer!

1 mei 2007
Het begin van de maand is weer een stukje nieuws waard. Ik heb een hele tijd niets van me laten horen, maar daar ben ik weer met nieuws. Ik ben heel erg druk met mijn werk en heel veel andere dingen en als ik dan moet kiezen tussen tijd vrijmaken voor mijn konijnen of mijn website bijwerken, dan kies ik toch voor het eerste. Maar nu eindelijk even rust zodat ik een update kan geven uit Arnhem.

Allereerst zijn wij bezig met het kopen van een huis! We zijn al in onderhandeling dus het kan snel gaan. Het zou super zijn als we dit huis zouden kunnen kopen. Binnen is het lekker ruim en mooi, maar buiten is het helemaal top! De tuin is 2 a 2,5 keer zo groot als wat we nu hebben én er zit een ruime garage bij. Als dit huis het wordt dan komen de flats in de garage te staan. Er zitten veel ramen in de garage, dus dat moet geen probleem zijn. Én de tuin is zo groot dat ik lekker een paar stukken kan afzetten voor de konijnen en ze daar lekker hun poten kunnen strekken en gras kunnen eten. Dus duimen maar voor ons en de konijnen dat het lukt!

Er zijn de laatste tijd veel nestjes geboren, bij de meeste nestjes ging het goed, maar bij sommige niet. Hieronder een opsomming van de nestjes:

Allereerst kreeg mijn havanna-bonte voedster een nestje van 7 jonge diertjes, éindelijk!! Vanaf november probeer ik mijn havanna's gedekt te krijgen, maar nu is het voor het eerst gelukt met dit nestje. 7 stuks: 5 havanna's en 2 havanna-bonte.

Allemaal op een rijtje om te poseren. Helaas lukt het me niet om ze zonder rode ogen op de foto te krijgen. Zo handig ben ik nog niet met mijn toestel.

Vervolgens kreeg de dochter van de voedster die nu het nestje heeft ook een nestje met jonge havannaatjes. Ook zij kreeg er 7: 4 havanna's en 3 havanna-bonte. Op dezelfde dag dat zij haar nestje kreeg, kreeg mijn mignon voedster ook jongen. Zij had er maar 3. Daarom heb ik ervoor gekozen om 2 havannaatjes bij de mignon voedster te leggen zodat ze beiden 5 diertjes in het nest hebben liggen en er dus genoeg melk is voor iedereen. De jongen groeien allemaal prima. Alleen de jongen van de mignon voedster (2 fawn en 1 madagascar) groeien echt als kool! Het lijken wel konijnen met anabolen; ze zijn zeker 2,5 a 3 keer zo groot als de havanaatjes die op dezelfde dag geboren zijn!


3 andere havanna voedsters waren ook gedekt, maar dat ging helaas minder goed. 1 voedster was al ruim een week voordat ze moest bevallen een nest aan het maken. Ze had zo verschrikkelijk veel haar geplukt, ongelooflijk! 2 dagen nadat ze was uitgeteld kreeg ze één jong. Dat ene jong heeft ze voor de helft opgegeten en was dus dood.

2 andere voedsters kregen ook jongen, maar wisten niet wat ze ermee aan moesten. Ze werden niet gevoed en de een na de ander ging dood. Ik kon ze ook niet overleggen bij een ander nest want het enige wat ik op dat moment had zitten was een nestje isabella's en die voedster had er al 8. Uiteindelijk heb ik de laatst overlevende toch bij de isabella's gelegd en dat gaat prima. 1 isabellaatje is overleden, die was echt superklein. Nu zorgt de isabella moeder dus toch nog voor 8 jongen.

Dan nog een voedster met oranje jongen: 3 stuks: 2 oranje en 1 oranjebonte!


Deze diertjes zijn nu 1,5 week oud. Een kenner zou zeggen: dat kan niet! Veel te groot! Maar het is echt zo, ook deze konijnen hebben anabolen gehad lijkt het. Ze zijn mega!

En alsof ik nog niet genoeg geschoven had in de nesten…..Deze week beviel een blauwe voedster voor de eerste keer van 2 jongen; totaal van slag. De jongen liet ze links liggen. Ik kon kiezen; laten liggen en ze zouden sowieso doodgaan óf bij de oranje schrokkoppen leggen waarbij grote kans dat ze worden verdrongen door de oranje dieren. Ik heb gekozen voor het laatste en we zijn 3 dagen verder en de supermelk van ma konijn lijkt ook aan te slaan bij de blauwtjes. Er zit wel een week verschil in leeftijd tussen, dat is erg groot. Meestal kun je het tot een dag of 3 doen, maar een week verschil is erg groot. De oranje zullen binnenkort de ogen openen en rond gaan lopen en de blauwtjes blijven nog langer in het nest. Het is gewoon maar hopen dat het goed gaat!

Tenslotte nog een nestje wat vanaf het begin af aan helemaal goed is gegaan. 8 stuks in de kleuren madagascar (bont) en fawn (bont). Zie hieronder het kluitje konijnen.

2 maart 2007
De mignon dame is bevallen, van 1 megagroot jong. Helaas heeft ze hem niet in het nest gelegd en vond ik hem vanochtend dood in het hok, helaas, maar dat hoort er ook bij. Het gaat niet altijd voor de wind. Vanavond even naar de dierenarts met het konijn met de blaasontsteking.

Net terug van de dierenarts, ze had inderdaad een blaasontsteking, dus ik heb een antibioticakuurtje meegekregen. Madame moest op de weegschaal om de juiste dosering te krijgen. 8,3 kilo !!!!! Een konijn op een show mag maximaal 6,5 kilo wegen, dus ze is een beetje aan de zware kant ;-) De dierenarts vond haar verder in prima conditie, niet te dik ofzo. Nou, prima, deze dame is inmiddels 2,5 jaar oud en wordt toch niet meer geshowd, dus ik ga haar ook niet meer op dieet zetten.

1 maart 2007
Zo, bijna 23.00 uur en de helft van de hokken schoon, morgen maar weer de andere helft en dan hebben we het weer gehad voor deze week. Toen ik begon met hokken schoonmaken zag ik dat het nest van de madagascar voedster die gisteren jongen heeft gekregen verplaatst was naar voren. Allemaal lagen ze nu naast elkaar voor in het hok. Alleen eentje lag er voor dood bij aan de andere kant van het hok, ijskoud. Inmiddels heb ik geleerd dat al lijkt een diertje dood, zolang het niet stijf is kun je het proberen weer bij kennis te krijgen. Ik met het diertje naar binnen en in mijn handen proberen te warmen. Aangezien ik nooit echt warme handen heb, heb ik even een kop thee gezet, iedere keer een hand eraan gewarmd en daarmee het konijntje opgewarmd. Ik was aan het bellen en na 20 minuten voelde ik dan eindelijk wat in mijn hand bewegen. Vervolgens na heel lang vastgehouden te hebben heb ik hem in een theedoek op de verwarming gelegd en na ongeveer 2 uur nadat ik hem vond, kon ik hem weer netjes bij zijn broertjes en zusjes terugleggen. Net nog even gekeken en ze zijn allemaal lekker warm, dus voorlopig weer een konijntje gered.

Mijn mignon dame heeft vanochtend een berg met wol geplukt, meestal krijgen ze dan ook wel heel snel de jongen. Ik besloot wat later naar mijn werk te gaan om te kijken of alles goed zou gaan. Ze zat in de bevalhouding en ze had weeën, maar het wilde maar niet komen. Nu is er nog steeds niets, ik heb de dierenarts maar gebeld en als er morgenochtend nog niets is, moet ik even langskomen. De jongen leven volgens mij nog wel. Als ze morgen in ieder geval geen jongen heeft, dan krijgt ze weeënopwekkers. Ben benieuwd, want ik heb dit nog nooit meegemaakt en ik hoop dan maar dat het allemaal goed gaat.

Tijdens het hokken schoonmaken had ik een blauwe voedster van mij loslopen. Ze heeft al een hele tijd een ontstoken ooghoek en ondanks zalven wil dit niet echt overgaan. Nu zag ik ook dat ze op de tegels had geplast en tot mijn schrik was dat helemaal rood. Ik denk dat het een blaasontsteking is of erger….bij baarmoederkanker hebben ze soms ook bloed bij de urine, dus of er nu jongen zijn of niet bij de mignon dame, ik moet morgen sowieso even naar de dierenarts.

Verder krijg ik een dezer dagen een oranjebonte ram erbij. De fokker waar ik hem op kan halen had mij al eens aangeboden om een dekking bij haar te komen halen, maar dat was er nog niet van gekomen. Laats kreeg ik een mailtje van haar dat ze toch niet verder wil met oranje, maar zich meer op blauw en zwart wilde concentreren. Toen ze vroeg of ik daarom haar oranjebonte ram wilde overnemen, was ik dan ook erg blij. Ik wil heel graag een bontfactor erin hebben, ik ben echt dol op bonte dieren, die zien er vaak toch iets speelser uit. Ik had wel een oranjebonte voedster, maar die kreeg ik niet zwanger, vandaar dat ik daar een tijd geleden een ander baasje voor gezocht heb. Maar nu dus weer een nieuwe kans. Als ik hem op ga halen, zal ik uiteraard weer foto's plaatsen.

28 februari 2007
Vandaag weer een nestje geboren van mijn madagascar voedster. Zij was eerder dit jaar al gedekt, maar deed vervolgens niets met haar jongen, met als gevolg dat alle jongen uit het eerste nestje binnen 2 dagen dood waren. Vannacht is ze bevallen van maar liefst 10 jongen. Toen ik vanochtend kwam waren er 2 bijna dood, die heb ik helemaal warm gemaakt en op een gegeven moment toen ze weer aardig levendig waren heb ik ze terug gelegd. Helaas waren ze alsnog dood toen ik uit mijn werk kwam. Maar de acht overgebleven diertjes hebben duidelijk al melk gehad van moeders, dus het ziet er naar uit dat ze er deze keer wel voor zorgt.

Een mignon voedster van mijn broertje heeft ook jongen gekregen vandaag. Ik weet niet precies hoeveel. Volgens mijn broertje had ze een geweldig nest gemaakt en alle jongen erin gelegd, dus maar even afwachten, over een paar dagen maar even kijken hoeveel het er zijn en wat voor een kleurtjes. De mignon dame van mijn broertje is gedekt met een oranje ram. Mijn eigen mignon voedster moet vandaag ook jongen krijgen. Haar hok ziet eruit als een maanlandschap, dat is echt een teken dat ze zwanger is. Nu maar hopen dat bij haar ook alles goed gaat. Zij heeft al eerder een nestje gehad en alles volgens het boekje uitgevoerd, dus ik heb er alle vertrouwen in.

De blauwe voedster waar ik het de vorige keer over had, was niet zwanger. De havanna voedster had ik 2 weken na haar eerste dekking nog eens laten dekken ter controle; toen was het weer raak, maar ze ging dus gisteren (2 weken na haar controle dekking) plukken en ze was dus schijnzwanger, balen! Direct de ram er weer bijgezet en gelukkig liet ze zich weer dekken, nu maar hopen dat het dit keer lukt.

24 februari 2007
Geen nieuws is vaak goed nieuws en dat is hier eigenlijk ook zo. Toen een collega fokker deze week opmerkte dat ik al zolang niets meer op mijn site had gezet, vond ik het toch inderdaad maar weer eens tijd om wat te schrijven. Dus mede dankzij Janita weer een stukje nieuws!

De afgelopen paar weken zijn de eerste jonge dieren alweer naar een nieuw baasje gegaan. Superleuke dieren in veel verschillende kleuren. Zelf heb ik daar 2 diertjes van aangehouden; een madagascarbont voedstertje en een oranje voedstertje. Beide ONTZETTEND lief. Aankomende week worden ze getatoeëerd en nu maar hopen dat ze uitgroeien tot geweldige dieren. Het oranje voedstertje komt uit oranje x fawn (Pimmetje!!). Al mijn oranje dieren hebben aardig wat ticking bij de oren en dat is eigenlijk niet goed. Pim is een fawn zonder ticking en beide jongen hebben (tot nu toe) bijna geen ticking. De donkerste heb ik aangehouden en volgens mij wordt het een hele mooie oranje!

Verder zijn er 3 oranje voedsters bevallen, alledrie met 6 flinke jonge oranje draakjes. Ze zijn echt enorm gulzig. Nu ze net de ogen open hebben, blijven ze de moeders achtervolgen voor melk. Ook is mijn isabella voedster bevallen voor de eerste keer. Helaas ging dit minder succesvol; ze kreeg 2 jongen. Eentje was ontzettend groot, maar werd dood geboren, het andere konijntje was gewoon goed. Omdat een konijntje zich moeilijk warm kan houden, heb ik het kleine isabella diertje bij een nest oranje ingelegd. Een week na de geboorte, maakt hij het prima en is eigenlijk net zo groot als zijn stiefbroertjes en –zusjes.

Hieronder een paar foto's van een nestje oranje diertjes.


Met de havanna's ging het tot nu toe minder voorspoedig met het dekken dan gehoopt. Vanaf eind december ben ik al bezig om de dieren gedekt te krijgen, maar helaas het wilde een hele tijd niet lukken. Inmiddels zijn er EINDELIJK 3 gedekt, maar bij de eerste is het waarschijnlijk niet gelukt. Volgens mijn administratie zou een havanna voedster én een blauwe voedster 22 februari jongen gehad moeten hebben. Maar tot nu toe nog niets….Beide dames zijn wel flink aan de maat, maar ik betwijfel of er jongen inzitten. Konijnen zijn aardig op tijd altijd met bevallen; eigenlijk kun je de klok er op gelijk zetten. Dus óf ze krijgen geen jongen óf er schort iets aan mijn administratie dat ik me in de datum vergist heb. (Dat zal ik op dit moment ook niet uitsluiten) Even afwachten dus. De andere 2 havanna voedsters zijn deze week en vorige week gedekt. De andere havanna dames hebben er nog geen zin in.

De meeste “die-hard” Franse hangoor liefhebbers surfen van site naar site en zullen er achter zijn gekomen dat ik inmiddels niet meer de enige ben met de havanna's. Een andere fokker is de dieren gaan halen in Polen (ja, ja, je moet er wat voor over hebben!) en heeft deze verdeeld onder nog enkele fokkers. Het plan is al om als we allebei jongen hebben, wat dieren uit te wisselen voor een nieuwe bloedlijn, daar hebben we allebei natuurlijk wat aan.

7 januari 2007
Jonge konijnen
Allereerst natuurlijk voor iedereen de beste wensen voor 2007. Ik weet niet hoe het bij jullie konijnen was, maar mijn konijnen gingen rustig het nieuwe jaar in. Zelfs nog om 21.00 uur 's avonds op 31 december vond er nog een bevalling plaats in mijn achtertuin. Pim heeft namelijk zijn eerste nazaten gekregen. Hewi, mijn madagascarbonte voedster beviel van maar liefst 10!! Jongen. Inmiddels is de helft daarvan al afgevallen. 10 is namelijk erg veel en meestal vallen er wel een stel vanaf, dat is nu eenmaal de natuur. De 5 overgebleven konijntjes zijn lekker dik. Als ze over een weekje of anderhalf uit het nest komen zal ik foto's maken. Het zijn madagascarbonte en fawnbonte diertjes, erg leuk!

Maar dit nestje is niet het enige nestje van het moment. Hieronder verschillende foto's van andere konijnen met jongen.

Madagascar voedster met 3 jongen; 1 mignon voedster, 1 zwarte voedster en 1 madagascar rammetje. Echt superlief!


Oranje voedster met 2 oranje jongen

Blauwe voedster met jongen; 2 blauwbont en 1 blauwe

IJzergrauwe voedster met zwarte en ijzergrauwe jongen. Superschattige jongen, zijn nog te reserveren!
Laat het me maar weten als je interesse hebt.

Vier mooie nesten dus op dit moment, wel een paar kleine nestjes, maar dat maakt niet uit. Juist deze jongen zijn echt vet omdat ze natuurlijk hun moedermelk niet met zo veel hoeven te delen.

Er zijn ook nog een aantal voedster gedekt, rond 20 – 24 januari worden er weer een aantal bevallingen verwacht. Verwachte kleuren; fawn, mignon, blauw, madagascar en bontvarianten, allemaal mooie kleurtjes dus.

Ik wilde in eerste instantie ook mijn dieren tentoonstellen op de BTT, maar ik zie hier toch vanaf. Dan moet ik toch weer met de havanna's en deze hebben inmiddels genoeg shows gezien en ik weet hoe ze gekeurd worden. Ik ga dus alleen als kijker naar de BTT, dat betekent dat ik mijn 5 havanna voedsters aankomende week ook zal laten dekken. Er komt dus veel moois aan!

Muisje dood
Het huiskonijn van mijn moeder is dood. Muisje was al zeker een jaar of vier bij mijn moeder binnen in huis en mijn moeder was dol op hem. Helaas is hij onlangs overleden. Gelukkig heeft hij een supergoed leven gehad.

Nieuwe aanwinst
Omdat mijn enige oranje ram een tijd geleden gestolen is, moest ik weer wat anders. Ik had nog wel een nestje zitten, maar daar kon ik niet mee verder i.v.m. inteelt. Gelukkig kon ik aan een prachtige fawnkleurige ram komen die uit oranje ouders komt. De fokker waar dit dier vandaan komt fokt namelijk met oranje en fawn doorelkaar. Je kunt ook duidelijk zien dat hij uit oranje komt. Het is een prachtdier en volgens mij wordt het een monster, zo groot. Hij is van juli 2006, maar hij lijkt al wel bijna uitgegroeid. Kijk eens wat een schatje!

Ik heb nog geen leuke naam voor hem, dus als je wat weet……hoor ik het graag. Bij voorkeur een Franse naam.

Naast deze prachtige fawn ram, heb ik natuurlijk ook nog Pimmetje, het clownkonijn. Iedereen is helemaal weg van hem en hij is ook heel aandoenlijk, daarom nog wat fotootjes wat ik ben bang dat ik binnenkort de Pimmie fanclub moet oprichten. Iedereen wil Pim hebben of jongen van hem.

Pim gaat altijd “buurten bij de andere konijnen. Als je goed kijkt naar Pim en de andere fawn ram zie je dat Pim bijna geen ticking heeft, dat is een pluspunt. Daarentegen heeft de nieuwe ram een veel betere kop met duidelijke contouren. Pim z'n contouren zijn lang niet zo duidelijk; hij heeft gewoon een rond koppie, net een speelgoedkonijn. Misschien dat dat hem juist zo schattig maakt?!

Verder heb ik niets meer te melden. Ik wil dit nieuws graag afsluiten met een mooie foto die ik deze week op Internet tegenkwam. Hier zijn mijn Fransozen maar kleintjes bij…..!!


11 december 2006
Gelderlandshow in Bemmel 
Aankomend weekend is er Gelderlandshow in de veilinghallen in Bemmel. Ook hier zullen er 5 van mijn dieren te zien zijn. Zelf zal ik er op zondagmiddag zijn. Dit is altijd een hele leuke, vrij grote show. Dus als je niets te doen hebt....kom dan zeker even langs!

5 december 2006
De meeste mensen zijn pakjesavond aan het vieren. Maar aangezien ik alleen konijnen heb en nog geen kindjes, heb ik vanavond alle tijd om weer eens een stukje nieuws op mijn site te plaatsen. Moeilijk is altijd te bepalen te beginnen met goed of slecht nieuws, daarom combineer ik het deze keer maar.

De kleintjes waar de moeder van is gestolen maken het prima bij hun pleegmoeder, op 1 na. De kleintjes groeien als kool en ik vond het zielig om moeders met zoveel kids in haar hok te laten zitten, wat toch wel aan de krappe kant. Daarom heb ik er een draadkooi voorgezet van 1.20m, zodat ze als het ware dubbele ruimte krijgen. Dit werkte al een aantal dagen heel goed. Tot vandaag…..Ik heb ook altijd konijnen loslopen en vandaag liep er een Isabella voedster los. Toen ik thuiskwam liepen er 2 konijntjes los en de isabella voedster lag in het hok bij de jongen en de (pleeg)moeder. Ik heb haar er snel uitgehaald en in haar hok gezet. Ik zag wel een pluk haren liggen, maar zag verder op het eerste ogenblik niet veel bijzonders. Totdat ik weer langs het hok liep en bloed zag.

Op dat moment zag ik ook een blauw konijntje zielig in een hoekje zitten. En ja hoor…problemen. De voedster heeft het jong in zijn oor gebeten en niet zo zuinig ook. Het oor was zeker voor driekwart doorgebeten. Ik heb het kleintje meteen in een vervoerstas gestopt en naar de dierenarts geraced. Alleen de 2 assistentes waren aanwezig, dus ik moest een uurtje later maar even terugbellen, dan zouden zij vast gaan ontsmetten. Ze lieten me al wel weten dat ze het somber inzagen voor het oortje. En inderdaad…het oortje wordt eraf gehaald op het punt waar is gebeten. Dat betekent dat ze vanaf morgen of misschien vanaf nu al wel door het leven moet met anderhalf oor. Dit kan natuurlijk niet zonder narcose, dus net 5 weekjes oud en dan al zoveel ellende. Ik ga haar zeker flink verwennen als ze thuiskomt.

Gelukkig liet de dierenarts weten dat het altijd bijzonder snel heelt. Daar hoop ik dan maar op. De voedster had zich tussen de draadkooi en het hok gewurmd om er tussen te komen. Deze had ik aan een kant met touw vastgebonden, maar dat had madame ook doorgebeten. Het is normaal een hele lieve voedster, maar op het moment vind ik het dus even een kreng, maar dat begrijp je misschien wel.

Nou….het begint toch wel erg negatief allemaal. Ik zal hieronder ook even wat leuke foto's van de jongen plaatsen om de boel een beetje op te vrolijken.

De jongen met moeders in hun uitgebouwde hok

Deze foto's heb ik gisteren gemaakt. Wel een naar idee dat een van deze schatjes nu een half oor kwijt is!

De dader


Deze ogenschijnlijke rustige dame blijkt een bloeddorstige moordmachine te zijn! Nee hoor, ze kan er ook niets aan doen, waarschijnlijk gewoon instinct of iets dergelijks. Ze is normaal echt heel lief. MAAR NU EVEN NIET!

Fleur
Fleur is inmiddels helemaal beter. Een ontlastingonderzoek bij de dierenarts bleek positief te zijn op cocciodose. Ik heb haar gedwangvoerd met critical care (super spul, te verkrijgen bij de dierenarts) en ze is er weer helemaal bovenop. Ze eet weer als een mijnwerker en dat is altijd een goed teken. Hieronder wat fotootjes van Fleur weer in gezonde toestand.


Pim!
Voor de fans ook even een update van de ondeugende Pim. Pim is ongetwijfeld het meest populaire konijn voor de mensen die bij mij komen. Hij is ontzettend nieuwsgierig, eigenwijs, maar boven alles lief. Pim wil eigenlijk altijd uit zijn hok, maar vandaag kon dat even niet. Zie hieronder wat foto's, hij wil er zo graag uit! Pim is echt enorm gegroeid en wordt al een flinke kerel. Onlangs kwam hem zijn nieuwsgierigheid duur te staan. Hij gaat altijd bij de mooie dames op bezoek en gaat soms zelfs in hun hooiruif liggen. Een dame stelde dit niet op prijs en beet hem in zijn lip! Op de foto's kun je het misschien wel zien. In het begin was het een beetje ontstoken, maar na wat schoonmaakbeurten met jodiumwater is het inmiddels weer mooi geheeld. Nog even het korstje eraf en je ziet er niets meer van!


Nieuwe aanwinst
Ik heb er ook een nieuwe voedster bij. Ze heet Hewi. Dat heb ik niet zelf verzonnen, de naam had ze al, dus houd ik dat maar aan, want ze luistert er goed naar.

Hewi komt bij Joop Nijrolder vandaan. Joop heeft altijd prachtige konijnen en vandaar dat ik haar maar graag overnam. Haar wam is iets aan de grote kant, maar verder is ze prachtig. Hewi is overigens onafscheidelijk van haar Winnie the Pooh knuffel.

Voorlopig heb ik even niets meer te vertellen. Dus hopen dat zich weer snel leuke ontwikkelingen voor doen, zodat ik jullie weer kan informeren.

22 november 2006
Mijn mignonbonte voedster “Fleur” lijkt op dit moment niet goed in haar vel te zitten. Sinds 2 dagen eet ze niet en reageert ze niet op mij zoals anders. Ik heb het vermoeden dat ze cocciodose heeft, maar dit heb ik nog nooit gezien bij een volwassen dier. Ik heb haar inmiddels medicijnen gegeven en wat olvarit wortelhapje gedwangvoerd en nu maar hopen dat ze er snel weer bovenop komt.

20 november 2006
Kom net weer bij de konijnen vandaan. Een is er waarschijnlijk schijnzwanger. Ze maakt een nestje terwijl ze pas over 2 weken jongen zou moeten krijgen, jammer! De oranje die samen heeft gezeten met de havanna was ook in de weer met stro in haar hok, maar stopte even later. Ik heb haar buik gevoeld, maar kan niets voelen, maar dat vind ik sowieso moeilijk. Gewoon maar even afwachten wat er gebeurt.

19 november 2006
Net lekker bezig geweest met de konijnen; hokken schoongemaakt, gevoerd, nageltjes geknipt, algehele check per dier of alles in orde is en gelukkig geen vreemde dingen tegen gekomen, alles ziet er weer schoon en fris uit en dat vind ik altijd een heerlijk gevoel.

Tot voor kort had ik een oranje voedster en een havanna ram bij elkaar in één hok zitten. Ik had ze al eens uit elkaar gehaald omdat ze gewoon al wat ouder werden, maar dat was geen succes; de dieren zaten heel sipjes te kijken ieder apart in hun hok, dat ik ze weer bij elkaar heb gezet. Dat ging ook nog een paar maanden goed, ze wasten elkaar continu en lagen lekker tegen elkaar aan. Vorige week zag ik dat het té goed ging tussen de 2. De havanna ram zat bovenop de oranje voedster. Ik was er snel bij want meneer ging “voor het zingen de kerk uit” ;-)) Maar nu vertoont de voedster echt “zwanger” gedrag, dus wie weet heeft hij al wel eerder “gescoord”. Mevrouw is in ieder geval bloed chagrijnig en maakt van haar hok een ontzettend zooitje, typisch de kenmerken van een zwangere voedster. Aan de ene kant hoop ik niet dat ze zwanger is want ik heb haar ingeschreven voor de Liemersshow, aan de andere kant hoop ik het stiekem ook weer wel, want ik ben héél erg benieuwd wat voor een kleurtjes er dan weer uitkomen! Afwachten dus maar!

Ondanks dat het fokseizoen op dit moment is afgelopen heb ik toch nog een paar voedsters laten dekken, die ontzettend “broeds” waren. Het zijn allemaal voedsters die dit jaar nog geen nestjes hebben gehad.

Dus er zijn wat diertjes op komst, maar dat duurt nog een tijdje, maar altijd wel weer spannend natuurlijk.

Verder merk ik dat ik het koudere weer goed is voor de pelsen van de konijnen; deze worden lekker dik en glanzen als spiegels, supermooi. Zelf vind ik dit weer ook wel prima; als het maar droog blijft!

12 november 2006
Gestolen konijnen
Allereerst wil ik mij excuseren dat ik zolang niets meer aan mijn site heb gedaan. Ik weet dat ik veel trouwe bezoekers heb, die allemaal altijd graag lezen wat er hier allemaal gebeurt in Arnhem. Zoals al bijna 3 weken voor op mijn website staat, zijn de konijnen van mijn broertje gestolen (en ook een paar van mij), echt verschrikkelijk natuurlijk.

Op zaterdagochtend wilde mijn broertje zijn konijnen gaan voeren en toen was alles weg! Nou ja, bijna alles……die kl##tzakken hebben een nestje van 6 jonge oranje diertjes over het hoofd gezien, deze waren net een paar dagen oud.

Allereerst is Jean Paul gestolen. Deze oude ouwe rakker was zowel de lieveling van mij als van mijn broertje. Jean Paul was altijd van mij, maar toen ik 2 jaar geleden verhuisde heb ik hem aan mijn broertje gegeven omdat hij er ook zo dol op was. Jean Paul zat eigenlijk altijd binnen, maar op een gegeven moment was het mooi weer en heb ik mijn broertje gepusht om hem lekker buiten in de flat te zetten, had ik het maar nooit gedaan……maar ja, dat kun je van te voren ook niet weten. Met name dit konijn missen we echt. Jean Paul was niet echt een hele grote Fransoos, maar hij had wel een enorm grote kop, echt zo'n supermooi en lief beest.

César mijn oranje ram is ook gestolen. Het was de enige oranje ram die we hadden. Ook een geweldig mooi en lief dier. Superzonde dat deze weg is. Maar we hadden natuurlijk ook zoiets: “Wat nu met de oranje?”. Gelukkig heeft een collega-fokker nog een zoon van César zitten, dus daar kunnen we sowieso naar toe voor dekkingen, dat is al heel fijn. Maar wat nog fijner is, is dat er binnenkort een andere oranje ram deze kant op komt, uit een hele andere bloedlijn, dus voorlopig kunnen we weer verder.

De voedster met jongen heb ik van dezelfde collega-fokker waar ik terecht kan voor de dekking. Wij zijn samen als eersten met de oranje dieren begonnen. Ik heb ze destijds allemaal opgehaald en de dieren verdeeld. Deze voedster kreeg hij echter maar niet zwanger. Na zeker 10 keer geprobeerd te laten dekken, mocht ik haar meenemen om een ander baasje voor haar te zoeken. Ik heb hem wel laten weten dat ik het zelf nog eens wilde laten proberen. Zo gezegd, zo gedaan, de 1 e keer geen jongen, de 2 e keer ook niet, na 2 weken een nest, dus schijnzwanger. Vlak voor mijn vakantie heb ik haar voor de laatste keer laten dekken. Helemaal niet meer bij stil gestaan dat er jongen bij zouden komen, maar daar waren ze toch! Maar goed, de jongen zijn blijven liggen en die kon ik gelukkig bij een eigen voedster met jongen onderbrengen.

Ik heb een blauwbonte voedster, die al 2 keer jongen had gehad, maar er beide keren helemaal niet naar omkeek en alles dood liet gaan. Ook haar heb ik voor mijn vakantie laten dekken, in de hoop dat het toch eens zou lukken, anders zou zij ook niet geschikt zijn voor de fok. Deze dame kreeg 3 jongen, 2 dagen eerder dan de oranje voedster. Op hoop van zegen heb ik de overige 6 erbij gelegd……en ze leven allemaal nog. De blauwbonte heeft zich ontpopt als een prima (surrogaat) moeder. Ze krijgt bakken met eten en wordt enorm verwend om deze kroost goed groot te brengen en het lijkt haar prima te lukken. Het is echt een heel geinig nestje; blauw en oranje door elkaar heen. Kijk maar:


Meestal als ik waar dan ook op mijn site een foto zet met oranje dieren, wordt ik plat gemaild en gebeld, maar helaas heeft dit geen zin. Een aantal van deze knapperds blijven hier en de rest is al gereserveerd. Het heeft dus geen zin!

De overige konijnen die gestolen zijn, waren met name wat jongere dieren, allemaal geboren dit jaar, allemaal mooie kleuren; oranje, fawn, mignon. Ik hoop dat ze nog leven en dat ze het goed hebben bij hun nieuwe baasje, maar ben er bang voor. Iemand die zo harteloos bij een ander zijn dieren weghaalt, zal er niet de beste bedoelingen mee hebben. Toch hoop ik nog steeds dat ze ergens “gedumpt” worden bij een kinderboerderij ofzo en dat ik ze op die manier terugkrijg.

We hebben in ieder geval heel veel bekendheid gegeven aan deze diefstal. Ik heb overal geflyerd, slachthuizen, kinderboerderijen, asiels, dierenartsen, noem maar op, alles afgebeld. En natuurlijk is er aandacht aan besteedt in Hart van Nederland op SBS6. Ja ja, meteen een tv-debuut! Ik heb zelf gebeld naar HvNL, maar eigenlijk voor mijn broertje. Mijn broertje is alleen niet zo heel erg spraakzaam en daarom mocht ik het woord doen, was ik erg blij mee, NOT!!

Naar aanleiding van de uitzending zijn er helaas geen bruikbare tips binnengekomen, maar wel een aantal hele lieve reacties van collega-fokkers. Zo was er fokker uit Heerhugowaard die ons zo een paar dieren aanbood. We hebben om verschillende redenen (verre afstand, de hoop dat onze eigen konijnen terugkomen én de kleur) besloten het niet te doen. Maar het is natuurlijk wél ontzettend leuk dat iemand zo reageert.

Toen de diefstal bij mij bekend was heb ik meteen Ingrid Collignon uit Zeeland gebeld met het verzoek het op haar site te plaatsen en iedereen te mailen. Ze heeft dit gedaan en volgens mij heeft iedereen met een site over konijnen inmiddels een oproepje voor mij geplaatst.

Ik heb ook ontzettend veel telefoontjes gehad en schrikbarend veel mailtjes! Zo lief, al die mensen die meeleven. Het aantal mailtjes werd alleen zo groot, dat ik niet iedereen kon beantwoorden, maar bij deze HARTSTIKKE BEDANKT!!

Maar goed, voor dit moment weer voldoende over dit onderwerp geschreven. Over naar wat andere dingen……

Fleur
Het stuk van 19 oktober heb ik door alle commotie dus pas tegelijkertijd met dit nieuws geplaatst. In dat stukje vertel ik dat ik een mignon-bonte voedster zal krijgen. Deze wonderschone dame is inmiddels bij mij. Ze heet Fleur. Met haar vorige baasje, Janita, heb ik afgesproken, dat bij het eerste nestje wat deze dame in de toekomst krijgt, dat ik dat haar laat weten en dat ze er een op komt halen. Janita had zelf een havannabonte bij mij meegenomen (we hebben dus eigenlijk geruild). De havannabonte is stilgevallen bij thuiskomst (= niet meer poepen en eten), maar gelukkig “doet ze het weer!” Nu hopen voor Janita dat alles goed blijft gaan. Hieronder 2 foto's van Fleur (met natte neus!)

Nieuwe aanwinsten
Verder hebben we onlangs 4 Franse hangoren opgehaald uit Wassenaar. Ik zag ze op marktplaats staan en bij de combinatie Franse hangoren-Wassenaar ging bij mij direct een lichtje branden. Ongeveer vier jaar geleden kreeg ik een donkere man op visite om zijn voedster te laten dekken, Glenn. Ik heb zo verschrikkelijk gelachen met deze man, dat hij mij altijd bij is gebleven. Hij had destijds een voedster die hij gedekt wilde hebben, dat was zijn begin met de Fransozen. Hij vond echter al mijn dieren mooi en kon geen keuze maken tussen de rammen. Dus hij stelde voor om zijn voedster door verschillende rammen te “laten nemen” (zijn eigen woorden) om zo verschillende kleuren jongen te krijgen. Echt zo gelachen met die man en zo aardig! Ongeveer 6 weken na de dekking belde hij me op dat de dekking mislukt was, want zijn voedster had geen jongen gekregen, maar hij vond mijn konijnen zó mooi dat hij graag een ram bij mij kwam kopen. Ik sprak met hem af op een zaterdag om zeven uur. Destijds stond ik nog met mijn vader op de markt tot een uur of zes en daarna zou ik hem dat konijn kunnen verkopen. Dat weekend verliep echter anders dan anders. Op vrijdagavond hadden mijn vriend en ik een feestje en ik bleef destijds bij mijn vriend slapen en ik zou later beginnen op de markt, zodat ik eerst nog kon uitslapen. Om 6.30 uur ging de telefoon: “Hallo Mariska , met Glenn, ik ben er hoor, een beetje vroeg, maar ik kom direct uit de nachtdienst!!” Hij dacht dus dat we om zeven uur 's ochtends hadden afgesproken. Zo iemand vergeet je dus nooit meer, geweldig!

Maar goed, ik zag de foto's van de konijnen en ze waren zo mooi! Ik heb hem destijds een zoon van Jacques, mijn allereerste en liefste blauwe ram, verkocht. Jacques is inmiddels alweer 2 of 3 jaar dood en er zaten directe nakomelingen bij van de zoon van Jacques! En dat is te zien, echt hele mooie dieren. Twee dieren zijn voor mezelf en twee voor mijn broertje, maar voorlopig zitten ze nog even niet bij mijn broertje omdat daar nieuwe veiligheidsvoorzieningen getroffen moeten worden om te voorkomen dat er weer dieren weggehaald worden. Mijn broertje krijgt een blauwe ram, die hij Henk noemt en een blauwbonte voedster (die wilde hij al heel lang, heel graag). Henk heeft echter een beetje traanogen en dat gaan we eerst even proberen te verhelpen. De haren om zijn ogen zijn gewoon vochtig, niet pusserig ofzo, dus dat zal met de juiste medicatie zo verholpen zijn. Voor mezelf hou ik een blauwbonte ram aan en een blauwe voedster, net omgekeerd dus. De blauwbonte ram is ook geweldig mooi, een enorme kop. Het zou me niets verbazen als dit een F-dier zou zijn op een tentoonstelling. Dit konijn noem ik “Glenn”. Voor de voedsters moeten nog namen verzonnen worden.

Glenn zit zelf op dit moment in Suriname vanwege zijn ouders waar het niet goed mee gaat. Zijn vrouw kan echter wegens gezondheidsproblemen niet voor de dieren zorgen en daarom zocht ze er een ander baasje voor. Wie weet komt hij nog eens terug om een jong bij me te halen, want ik weet dat hij dol is op dieren en ongetwijfeld weer nieuwe dieren zal aanschaffen als hij weer terugkomt. Ik heb al wel foto's gemaakt van Henk, maar door zijn traanogen komt hij er niet erg charmant op, dus ik wacht even tot hij weer wat fotogenieker is. Van de prachtige blauwbonte ram heb ik al wel foto's gemaakt, ik noem hem naar zijn vorige baasje “Glenn” Prachtig beestje he?!

Max
Dan wil ik nog even een stukje wijden aan Max.

Max is een prachtige blauwe Franse hangoorram van ongeveer 2 jaar. Max kwam bij mij binnen vorig jaar omdat zijn toenmalige baasje niet meer voor hem kon zorgen. Op slag was ik verliefd op dit konijn, want hij is ontzettend mooi. Zijn baasje waarschuwde mij dat hij een heel eigen willetje heeft en soms wat nukkig kon doen.

Max is inderdaad een heel apart konijn. Hij vind het heerlijk om geaaid te worden, maar als hij iets niet wil, dan wil hij ook écht niet. Max is vrij dominant en kan soms inderdaad nukkig doen en hij kan ook niet goed met andere konijnen.

Max is niet geschikt voor kinderen, Max kan moeilijk in een hokje zitten, kortom, ik denk dat Max moeilijk te herplaatsen is. Max moet eigenlijk in een weilandje komen met andere dieren of op een plaatsje waar die lekker rond kan hupsen. Ik denk dat als Max gecastreerd wordt dat hij een stuk rustiger wordt. Nogmaals, dit klinkt allemaal niet positief, maar het is ook wel een heel aanhankelijk dier, maar echt met een eigen willetje.

Max hoeft van mij niet direct weg. Ik zoek echt iemand die hem een goed tehuis kan bieden, want ik wil absoluut niet dat Max weer moet verhuizen of uiteindelijk als kerstmaal beland.

Denk jij dat je dit prachtige, maar aparte konijn een goed tehuis kunt bieden, reageer dan! Hieronder wat foto's van Max.

Liemersshow Zevenaar  
Ik heb weer enkele dieren ingeschreven voor de Liemersshow in Zevenaar dit jaar op 1, 2 en 3 december. Zie ook de volgende link: www.liemersshow.web-log.nl Dit is altijd een leuke, groots opgezette show. Wil je de Franse hangoren eens in het echt zien? Kom dan eens kijken. Ik neem dieren in de kleuren oranje, havanna en isabella mee.

Mijzelf
Na alle ellende die ik gehad heb met mijn dieren dit jaar; Myxomatose, gestolen dieren en veel dode nestjes aan het begin van het jaar, dacht ik dat ik het allemaal wel redelijk “overleefd” had. Nu wilde ik vorige week even wat van de printer pakken, knak….door mijn rug, acute spitaanval. Daarom waarschijnlijk dit lange verhaal van dit moment, ik heb er alle tijd voor, iets anders dan een beetje typen, al liggend op bed, kan ik op het moment niet. Mijn vriend verschoont op dit moment alle hokken, dus dat komt gelukkig wel goed. Iedere dag moet ik naar de fysioloog en eigenlijk moet ik wel veel in beweging blijven, veel lopen enzo. Dus 's ochtends geef ik op mijn gemak lekker de konijnen eten. Waar ik normaal een half uur over doe, doe ik nu bijna 3 keer zolang over, maar goed, ik blijf in beweging en heb er lol in. Maar ik hoop dat alles snel weer beter gaat en ik alles weer kan doen wat ik wil/moet doen.

Voorlopig weer genoeg nieuws uit Arnhem, als er weer wat is, dan meld ik me weer!

28 oktober 2006
KONIJNEN GESTOLEN
Vandaag zijn een aantal konijnen bij mijn broertje gestolen, 7 in totaal, echt een hele laffe daad! Mijn broertje is pas 14 en dol op zijn konijnen, hij is er kapot van en ik ook!

Het moet iemand zijn geweest die waarschijnlijk al eerder bij ons is geweest, anders hadden ze nooit geweten dat de konijnen daar stonden.

Ik loof 200 euro uit voor de gouden tip; weet je wie er ineens een aantal Fransozen bij heeft en aparte kleuren die bijna niemand heeft; oranje, mignon en fawn? Laat het me dan alsjeblieft weten.

De volgende dieren zijn gestolen, ze zijn allemaal getatoueerd, maar door computerproblemen kan ik op dit moment niet bij de tatoeagenummers komen.

Foto van mij met een van de gestolen konijnen

19 oktober 2006
Alweer ruim een week terug van vakantie, dus tijd om mijn site weer bij te werken!

We hebben een fantastische vakantie gehad in Kenia, het was een hele ervaring. Het is natuurlijk ook wel eens leuk om andere dieren te zien dan konijnen! We hebben prachtige foto's geschoten; hieronder een kleine selectie.

Wat een plaatjes he?!

Met de konijnen gaat alles goed. De jonkies zijn natuurlijk enorm gegroeid in 2,5 week, maar ook de dieren van een paar maanden zijn absoluut gegroeid, ze zijn niet alleen maar lang en dun, maar lekker vol geworden. Mijn moeder heeft ze volgens mij goed verwend!

Verder moest mijn jonge madagascar voedster een dag voor mijn vakantie geopereerd worden. Ze had al een tijd een flinke knobbel in haar nek. Ik dacht dat het een entknobbel was en heb het dan ook maar zo gelaten. Net een dag voordat ik op vakantie ging, zag ik dat het flink aan het ontsteken was gegaan. Dus toch maar even naar de dierenarts en inderdaad het was een entknobbel en moest toch weggehaald worden. De dierenarts heeft dit netjes gedaan; de knobbel is weg, ze heeft alleen een litteken en er moeten weer nieuwe haren groeien en dan is er niets meer van te zien.

Verder eigenlijk niets bijzonders te melden vanuit Arnhem; alle dieren maken het prima!

Misschien nog wel een ander leuk nieuwtje, ik ben er zelf tenminste erg blij mee: Ik krijg een mignonbonte voedster! Ze komt van een beginnend collegafokker vandaan en binnen een week of 2 komt ze deze kant op, hier alvast foto's van deze beauty.

25 september 2006
Vannacht worden wij opgehaald door de taxi die ons naar schiphol brengt. Vanaf dat moment begint onze reis naar Kenia. Wij hebben er ontzettend veel zin in; eens kijken naar andere dieren dan alleen konijnen.

Ik vind het wel eng om mijn konijnen zomaar achter te laten, maar ze zijn in goede handen. Mijn moeder en mijn broertjes verzorgen de dieren en zijn hier gewoon de hele tijd aanwezig als we weg zijn, dus dat komt vast goed.

Een konijn heeft een abces, vandaag nog snel even naar de dierenarts om haar eraan te laten helpen. Als ze het kunnen hechten, dan blijft ze gewoon hier, want dan hoeft er niets aan te gebeuren. Als de dierenarts besluit dat het beter is om de wond open te laten, dan gaat ze tijdelijk naar Gaby van www.opvangsnoopy.nl In dat geval moet de wond namelijk helemaal gespoeld worden met jodiumwater. Dat vind ik zelf altijd al een naar klusje want je moet het dan ook weer openmaken en er komt toch vaak nog pus uit en ik zie mijn moeder dat nog niet doen, die heeft hier totaal geen ervaring mee. Dus mocht het nodig zijn dan kan ik (weer) op Gaby rekenen. Ik heb er alle vertrouwen in dat alles goed gaat, maar toch vind ik het raar om mijn dieren 16 dagen door iemand anders te laten verzorgen.

Ik ben vanaf 12 oktober weer gewoon te bereiken. In de tussentijd kan ik geen telefoontjes en mailtjes beantwoorden. Na mijn vakantie zijn er nog enkele jonge konijnen beschikbaar in de kleuren zwart, konijngrijs en ijzergrauw. Mocht je hier interesse in hebben, dan kun je me t.z.t. daarover bellen. Voorlopig moeten jullie het dus even zonder mij doen!

17 september 2006
Gisteren was de havannabonte ram van Suzanne weer bij mij op bezoek, dit is ook de vader van mijn huidige nestje havanna's. Dano moet nog gecastereerd worden en aangezien mijn eigen havanna ram is overleden, kwam het mij bijzonder goed uit dat dit nog niet gebeurd is.

Wederom wilde ik het proberen, maar nu met een andere voedster, maar Dano had er geen zin in! Helaas, volgende keer beter, want over een maand willen we het nog eens proberen. Lukt het dan nog niet, dan zal ik moeten wachten tot mijn nieuwe havannaatjes die ik over 3 weken krijg, groot genoeg zijn om te dekken. Ik heb wel wat leuke plaatjes van Dano die ik jullie niet wil onthouden. Echt een superkonijn! Hij is pas een half jaar, maar nu al zo mooi groot!

Dano en ik


Pimmetje
Pim is echt een superleuk konijn, hij loopt ons continu achterna en hij is dol op aardbeien…


Te koop!
Er zijn weer jonge konijnen te koop, kijk snel bij "te koop"!

11 september 2006
Verslag hangoorfokkersdag 9 september
De dag begon ermee dat ik hopeloos te laat was. Het was de bedoeling dat de dieren om 8.30 uur ingekooid zouden worden. Om 8.30 uur was ik ook aanwezig…..maar bij de verkeerde hal; in plaats van de Veenendaal hal stond ik bij de Sport hal. Na tientallen mensen gevraagd te hebben hoe ik er moest komen, was ik uiteindelijk om 9.20 uur op de plaats van bestemming. Alle dieren nog inkooien terwijl de jaarvergadering al bezig was. Om 10.00 uur kon ik direct aanschuiven bij keurmeester Meijer om te schrijven bij de keuring van de dieren. Helaas zat ik bij de keuring van de Duitse hangoren, maar ik heb in ieder geval nog wel de keuring van een paar van mijn eigen dieren meegekregen.

Ik heb in totaal 7 dieren ingestuurd; 3 havanna's, 2 havanna-bonten, 1 oranje en 1 isabella, allemaal voedsters op één na.

Oranje voedster
De oranje voedster werd beoordeeld met een onvoldoende. Het dier scoorde op alle punten een zeer goed als predikaat, alleen heeft ze wat witte haren op haar achterflank (verzilvering) en iets teveel ticking op haar oren. Verder is het een prachtig dier. Persoonlijk vind ik dat de keurmeester deze minpunten te zwaar heeft mee laten rekenen want ik zag nog een andere Fransoos zitten met dezelfde beoordeling en daarbij werden gewoon wat punten in mindering gebracht, zodat het dier alsnog een dikke goed als predikaat kreeg. Bij mij werd een hele positie niet meegeteld en dat betekent al direct een onvoldoende, jammer!

Op de 2e foto zie je mijn oranje voedster naast een fawn voedster (links) zitten van Ingrid uit Zeeland.


Isabella voedster
De isabella voedster werd door de keurmeester beoordeeld met een G. Maar hij verwachtte dat als ik haar in December mee zou nemen naar een show en ze wat verder uitgegroeid zou zijn, dat het wel een ZG zou kunnen worden.

Havanna dieren
De beoordeling van de havanna en de havanna-bonte dieren is me niets tegengevallen. Alle dieren kregen uiteraard het predikaat Niet Erkend, maar gezien de puntentelling, zou 1 dier het predikaat Fraai hebben gehad, 3 zeer goed en 1 onvoldoende (wegens kapotte voetzolen). Als het dier geen kapotte voetzolen had gehad, was ze een ZG geweest. Maar goed, als, als, als, voor dit moment een onvoldoende helaas.


Aparte hangoren
Hieronder een foto van een Engelse hangoor (rechts op de foto), met zijn hele lange oren. Ik vind ze niet mooi, maar dat is persoonlijk. Ze zijn echter wel héél lief.


Wat is dit nu voor een hangoor hieronder? Ow, vergist….het is Ingrid Collignon uit Zeeland!! Ook zij heeft als een typische hangoor een heel lief karakter…ik heb namelijk een supermooie fawn voedster van haar gekregen……Ingrid, bedankt!


Mooie dieren op de show van collegafokkers

Bovenstaand rammetje was zooo leuk en lief! Ik had hem heel graag mee naar huis willen nemen, maar helaas vond zijn baasje, hem net zo geweldig en nam hij hem zelf weer mee naar huis (had ik ook gedaan!)


2 fawn-kleurige dieren van Ingrid


Een prachtige madagascar ram van Betsie uit Apeldoorn.

Eind van de dag

Hier zie je de keurmeesters deskundig te werk gaan wat de mooiste hangoren van de dag zijn geworden….

Al met al toch weer een ontzettend leuke dag gehad. Van mijn collega Henk van Donk heb ik een prachtige madagascar voedster gekocht welke ik bij hem besteld had.

Zie de foto's hieronder, een superlief dier, maar…………………………………………..

….mevrouw vond het bij thuiskomst meteen nodig om tussen mijn begonia's in te springen, alles kapot!!

En…Dit ben ik!
Welliswaar van de achterkant, ik kwam deze foto tegen op de site van de hangoorfokkersclub.


Einde verslag hangoorfokkersdag

Jonge blauwtjes
Zojuist nog even in de stal geweest om wat foto's te maken van de jonge blauwe diertjes die ik heb zitten, zo leuk gewoon dat ik ze niet aan jullie wilde onthouden!


Jonge havannaatjes


Mijn nieuwe ram Pim
Pim is een hele leuke jonge fawn-kleurige ram. Ik heb haar overgekocht van een beginnend fokster bij mij uit de buurt. Op aanraden van een ervaren fokker heeft zij besloten om maar te beginnen met erkende kleuren en gelijk heeft ze natuurlijk. Ik ben in ieder geval hartstikke blij met hem, het is een heel leuk dier, maar volgens mij ook erg ijdel, kijk zelf maar…….

……………op zijn neus is hij nog een stukje vergeten!

5 september 2006
Het nieuws wat ik vandaag breng staat bijna volledig in de ban van de konijnenziekte Myxomatose. Lees verder en doe er je voordeel mee!

WAARSCHUWING!!!
In de omgeving Breda, Tilburg, Eindhoven, Arnhem, Amersfoort en Rotterdam heerst Myxomatose. Laat je konijn enten!!! Maar lees wél even verder over de enting!

De ziekte Myxomatose
Myxomatose is een dodelijke konijnenziekte. Er zijn enkele gevallen dat een konijn is genezen van deze ziekte, maar de kans op genezing is nog steeds héél klein.

Myxomatose wordt verspreid door bloedzuigende insecten als vlooien en muggen. Alle soorten konijnen zijn vatbaar; groot, klein, tam en wild. Bij besmette dieren groeit de ziekte in de huid. De eerste zichtbare tekenen zijn dikke, vochtige zwellingen om het hoofd en de snuit. Binnen enkele dagen kunnen de zwellingen zo ernstig worden dat ze blindheid veroorzaken en misvorming bij mond oren en neus. De meeste konijnen met myxomatose overleden binnen enkele dagen/weken.

Uiteindelijk overlijden ze niet aan de ziekte zelf, maar aan een andere ziekte doordat hun weerstand praktisch nihil wordt. Ze overlijden dan al aan een simpele verkoudheid, die snel uitgroeit in zo'n geval tot een longontsteking.

Het enige wat je kunt doen tegen deze ziekte is enten, maar juist hier ligt het probleem. De dierenartsen geven aan dat de enting tegen deze ziekte een half jaar geldig is; als je een konijn 2 keer per jaar zou laten enten, zou het dier dus het hele jaar beschermd moeten zijn tegen Myxomatose……DIT IS ABSOLUUT NIET WAAR!!!!

Op de bijsluiter van het entmiddel Lyomyxovax staat dat er een immuniteitsduur van slechts 1 maand bewezen is. Een paar jaar geleden stond er nog 2-4 maanden op, maar inmiddels is het dus alweer ingekort omdat er blijkbaar een geval is geweest van een geënt konijn, die de ziekte alsnog binnen 2 tot 4 maanden gekregen heeft.

Myxomatose wordt dus een echt probleem, zoveel meldingen als dit jaar heb ik al lang niet meer gehoord. Maar wat kun je nu doen? Toch maar enten; maar zorg ervoor dat je konijn(en) vooral beschermd zijn tijdens de warmste maanden. De eerste enting zou je ze kunnen geven in mei. (hopelijk levert dit een bescherming op voor de maanden mei, juni en juli), de tweede enting geef je ze dan in augustus (voor de maanden augustus, september, oktober) Het is niet 100% gegarandeerd dat ze het niet krijgen, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het heeft geen zin om je konijn iedere maand te laten enten, want dan ondermijn je het afweersysteem van het dier.

Hieronder twee foto's van konijnen met Myxomatose


Drama in Arnhem
Misschien vraag je je al af, waarom het hele stuk over Myxomatose?? 2 weken geleden kwam ik in mijn stal en één van mijn lievelingskonijnen die altijd direct met zijn snuit door de tralies heen gedrukt zit als hij me ziet, bleef achter in een hoekje zitten en kwam pas na wat aandringen. Nou had dit dier vaker last van een wat tranend oog, maar nu zag het er toch iets roder en dikker uit dan anders, bovendien was zijn andere oog ook wat dik. Ik had nog nooit met Myxomatose te maken gehad, maar toch keek ik direct in de oren of daar niets aan te zien was. En ja, de oren waren wat aan de dikke kant en er zat wat rode uitslag een, wat een beetje op eczeem leek. Direct heb ik het dier naar binnen gehaald, bij de rest vandaan. De andere dieren even snel nagekeken, maar niets aan de hand.

De volgende dag is mijn vriend met het konijn naar de dierenarts gegaan met de vraag of dit een Myxomatose geval zou kunnen zijn, maar dit kon absoluut niet, het was een allergische reactie. Medicijnen mee gekregen daarvoor en met een weekje zou het over zijn. Mijn vriend belde mij met deze mededeling maar ik vertrouwde het toch niet helemaal. Op mijn verzoek is hij voor een second opinion naar een tweede dierenarts gegaan; niets gezegd over wat de andere dierenarts had gezegd en ook deze dierenarts kwam tot de conclusie dat het om een allergische reactie zou gaan. Mijn vriend heeft het konijn toch weer in huis gezet, weg bij de andere konijnen, want ik wilde eerst afwachten en het konijn pas terugzetten als de medicijnen hun werk hadden gedaan. Toen ik 's avonds thuis kwam, het konijn in huis de medicijnen had gegeven, liep ik direct door naar mijn andere konijnen. Daar zag ik een dier zitten waarvan ik 100% zeker was dat het Myxomatose was. Wéér terug naar de dierenarts dus en die kon niets anders dan bevestigen dat dit dier het had en op zijn advies hebben we het dier laten inslapen. Het konijn met de “allergische reactie” heeft het nog dagen prima uitgehouden en ik hoopte echt dat deze het niet had, maar na een dag of 5 kreeg hij ook steeds duidelijker de kenmerken. Uiteindelijk na ruim anderhalve week kreeg hij er een longontsteking bij en hebben we hem alsnog met veel pijn in ons hart laten inslapen.

De dierenarts voorspelde ons dat 75-90% van mijn dieren waarschijnlijk zou overlijden. Na de eerste constatering heb ik direct alle konijnen opnieuw ingeënt, de incubatietijd van deze enting is inmiddels al ruimschoots voorbij, dus ik zou ervan uit moeten kunnen gaan dat de rest sowieso niets heeft. Wat dat betreft heb ik dus waarschijnlijk een engeltje op mijn schouder omdat er dus maar (hoe vervelend ik het ook vind) 2 dieren zijn overleden en niet veel meer. Ik denk dat de rest van de konijnen dus toch nog genoeg immuniteit in hun bloed hebben gehad. Dus ondanks dat de enting niet helemaal betrouwbaar is en slechts voor een maand gegarandeerd is, raad ik toch iedereen aan om te enten, want ik weet zeker als ik het niet gedaan had, dan waren er ongetwijfeld nog veel meer dieren overleden.

Fabeltje over Myxomatose
Op veel sites lees je dat Myxomatose zeer besmettelijk is en dat als een konijn het heeft, dat ze ELKAAR allemaal besmetten, maar dit is absoluut niet waar. Voor de overdracht van Myxomatose is een vector nodig, want het virus sterft direct als het met de buitenlucht in aanraking komt. In principe kunnen luizen, teken, mijten, steekvliegen en muggen de ziekte overdragen. In Europa wordt de ziekte echter voornamelijk door muggen verspreid. Er is een kleine kans dat de Myxomatose mogelijk overgedragen zou kunnen worden door neus- en oogvocht, maar hier zou alleen sprake van kunnen zijn als een grote groep konijnen in een zeer kleine ruimte gehuisvest wordt, zoals bijvoorbeeld bij slachtkonijnen gebeurt.

Hoe kun je Myxomatose voorkomen?
Moeilijk dus, want de enting is slecht kort werkzaam. Verder moet je zoveel mogelijk maatregelen treffen om muggen en andere steekdieren te weren. Dit kan door middel van horgaas voor de hokken, het ophangen van blauwe lampen, waar de insecten tegenaan vliegen en direct geëlektrocuteerd worden en muggen houden ook niet van citronella.

Overig nieuws uit Arnhem
Na de ontelbare vervelende berichten van de laatste tijd; zijn er ook wat lichtpuntjes. Mijn havanna voedster is 2 weken geleden bevallen van 6 prachtige jonkies; 5 bontjes en 1 helemaal havanna.

Ook mijn blauwe voedster heeft 3 prachtige kindjes gekregen. Hieronder zie je er eentje, schattig he?!


Aanstaande zaterdag is het hangoorfokkersdag in Veenendaal waar ik een aantal dieren zal tentoonstellen. Mijn collega-fokker Ingrid Collignon uit Zeeland neemt voor mij een prachtige fawn kleurige voedster mee, waar ik nu al blij mee ben. Hieronder zie je haar op de foto, echt een supermooi dier!


Kijk trouwens ook eens op de nieuwe site van Ingrid; ze heeft hem helemaal zelf gemaakt, veel informatie en net zulke mooie foto's als dat we gewend waren op haar community. www.fransehangoren.com

Een andere collega-fokker neemt voor mij een madagascar voedster voor me mee, ik ben erg benieuwd hoe ze eruit ziet. Deze fokker staat bekend om de grote koppen bij zijn dieren en de grove types. Dat past precies in mijn straatje, dus ik hoop dat dit ook een lekker grof dier is. Deze dame is afkomstig uit madagascar en isabella.

Verassing!
Soms worden er ook wel Franse hangoren gebracht voor de opvang. Zo werd er vorige week ook eentje gebracht. De voedster was niet bepaald aanhankelijk, maar eerder een beetje knorrig. Nu was ik gisterenavond laat mijn konijnen aan het voeren en ik dacht dat er eentje heel erg benauwd was. Ik schrok me dood natuurlijk na alle ellende van de laatste tijd. Ik dus kijken, is de opvang-dame een nestje aan het maken!! Ik dacht dat ze misschien schijnzwanger zou zijn, maar mooi niet, een half uur later lagen er 5 konijnenbabies bij! Gelukkig weet ik dat deze mensen ook een Franse hangoorram hadden en geen andere konijnen, dus het zijn wel raszuivere jonkies. En dat is trouwens ook goed te zien, ze zijn lekker groot.

Ik denk dat jullie zo wel weer genoeg op de hoogte zijn van de gebeurtenissen, de volgende keer weer meer!

9 augustus 2006

Gelukkig is het weer wat koeler buiten, de dieren vinden het heerlijk!
De blaasontsteking van Isa is gelukkig weer voorbij en verder maken alle konijnen het prima.

Hangoorfokkersdag
Op 9 september a.s. is de hangoorfokkersdag in Veenendaal. Honderden Franse-, Duitse-, Engelse- en Meissner hangoren worden hier tentoongesteld. Ook ik zal hier dit jaar weer enkele dieren tentoonstellen, waaronder enkele havanna-kleurige dieren, kom je ook??

28 juli 2006
Alweer een slachtoffer
Vandaag is er weer een blauwe voedster overleden. Gisteren heb ik haar naar binnengezet omdat ze iets een natte kont had, waar die vieze strontvliegen op af kwamen. Ze had nog geen maden ofzo en binnen in huis deed ze het prima. Vanochtend had ze een roggelend geluid in haar longen. In overleg met de dierenarts aan de Baytrill en 2 uur later was ze dood. Gelukkig plenst het hier inmiddels, want van mij mag het wel tien graden minder.

Isa blaasontsteking
Mijn isabella voedser Isa heeft een blaasontsteking; ze heeft bloed bij haar urine en vandaag is dus uit de urinetest gekomen dat ze een ontsteking heeft. Ook zij is dus aan de Baytrill.

Is er ook nog goed nieuws vanuit Arnhem? Niet veel, maar toch wel iets. Mijn havanna voedster heb ik nog kunnen laten dekken door de ram van Susanne van Utrecht, zij had een havanna ram bij mij gekocht en wilde hem laten castereren. Ik mocht nog snel even gebruik van hem maken. Ik wilde graag 2 voedsters door hem laten dekken, maar één dame had geen zin, dus volgende week nog een poging bij deze dame. De andere voedster is 3 (!!) maal gedekt en het moet wel heel gek lopen wil daar niets uitkomen.

In september/oktober komt er waarschijnlijk weer een nieuwe havanna ram mijn kant op; dat wil eigenlijk zeggen dat ik zijn kant opga, want ik moet hem wel zelf halen. Weer honderden kilometers rijden voor één konijn. Je moet wat voor je hobby overhebben soms!

Franse hangoren gezocht
Ik weet dat ook veel fokkers mijn site lezen, daarom ook op mijn site een oproepje. Mijn broertje en ik zijn op zoek naar een blauwe, een blauwbonte of een fawnkleurige Franse hangoor voedster van ongeveer een jaar oud. Een blauwe en blauwbonte moet absoluut kleurzuiver zijn. De fawn-kleur het liefst ook, maar anders uit madagascar of een andere kleur waar rood bij in zit.


20 juli 2006
Fawn kleurig voedstertje overleden
Ontzettend blij was ik met mijn fawn kleurige voedstertje, maar helaas is ze van de week overleden aan cocciodose. Alle nodige medicijnen heb ik gebruikt; ESB3, toltrazuryl drops, maar het heeft niet mogen baten. De ziekte wilde niet uit haar lichaam. Normaal gesproken raken konijnen van cocciodose zeer ernstig aan de diarree en ze stinken ontzettend smerig, die geur is te herkennen uit duizenden. Heb je ooit die geur geroken, dan herken je dit voor altijd. Dit konijntje stonk wel, maar had geen diarree. Om de diarree op te wekken (zodat de ziekte het lichaam uit kon, heb ik Parafine gegeven, maar niets mocht baten. Zo ontzettend jammer, want het was een schat van een diertje. Echt vervelend dat je je zo snel gaat hechten aan een konijntje, want ik had haar pas 2 weekjes.

Konijnenflat gezocht
Mijn broertje fokt net als ik Franse hangoren, alleen op hele kleine schaal. Zijn konijnenflat staat echter op instorten en daarom ben ik al enige tijd op zoek naar een andere flat. De flat moet in goede staat zijn en ruime hokken hebben. Weet jij toevallig ergens zo'n flat te staan bij iemand die ervan af wilt, dan hoor ik dat graag!

Wat ik vandaag toch weer lees…..
Woning blijkt een groot konijnenhok

De Dierenbescherming heeft gisteren in een woning in De Meern 143 konijnen en twee cavia's weggehaald. De buren van de konijnenliefhebster hadden geklaagd over stank en lawaai. De helft van de beesten, die de hele woning als ‘hok' tot hun beschikking hadden, had te kampen met ziektes en infecties. De eigenares, een psychiatrische patiënte, werd meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek bij fouillering dat ze nog twee jonge konijntjes in haar jaszak had zitten.

Deze wil ik jullie niet onthouden……..:-))


12 juli 2006
Al enige tijd staat de nieuwe “Button” nieuws op mijn website, zonder dat er tekst onder staat. Tijd voor een update van mijn konijnenstal dus. Het is de bedoeling dat ik hier regelmatig (eens in de week/anderhalve week) vertel over de dingen die gebeuren in mijn konijnenstal.

Oranje en Havanna
Een tijdje geleden was ik nog de enige fokker van deze 2 unieke kleuren in Nederland. Inmiddels is dat voor oranje niet meer het geval. Voor de havanna's ben ik voorlopig nog de enige, maar hier heb ik behoorlijk pech mee gehad de laatste tijd. Mijn havanna ram “Marron” is onlangs overleden.

Allereerst vond ik mijn lievelingskonijn Antoine op een middag op de grond. Hij kon niet meer lopen; zijn poten waren niet verlamd, maar hij kon ze niet meer coördineren onder zijn lijf. Dit zag er echt heel naar uit. Ik ben er direct mee naar de dierenarts gegaan en die vertelde dat er weinig aan te doen was, dus heb ik hem helaas moeten laten inslapen.

Dit was natuurlijk bijzonder vervelend, maar 2 dagen later had Marron exact dezelfde verschijnselen…..toeval….dat kan haast niet!! In paniek heb ik Gaby gebeld van opvang Snoopy en zij stelde voor om naar haar dierenarts te gaan in Ermelo; een dierenarts die gespecialiseerd is in konijnen.

De dierenarts dacht aan Toxoplasmose (een ziekte overdraagbaar door uitwerpselen van katten), maar na een bloedtest bleek dit het niet te zijn. Ondertussen reageerde hij wel goed op zijn medicijnen en kon hij zijn poten weer coördineren en begon weer goed te eten. Op zaterdagochtend belde ik om 8.30 uur Gaby (lekker vroeg!) en kreeg ik het goede bericht te horen. Om 9.00 kreeg ik een telefoontje van haar terug; Marron was alsnog overleden…

Omdat we toch perse wilden weten wat hij nu had, ook om de volgende keer als zoiets gebeurt juist te kunnen handelen, is er autopsie gepleegd op zijn lichaam. Hieruit bleek dat hij een bacterie had in zijn darmen, die dwars door zijn darmen heen kwam, kortom een darmperforatie.

Marron was mijn enige havanna kleurige volwassen ram. Ik heb nog wel een jonge ram van 12 weken, maar daar kan ik voorlopig dus niet mee dekken. Ik kan er mee in de lijn gaan fokken (dat betekent dat hij zijn moeder gaat dekken met de tijd) en hij kan de 2 andere volwassen voedsters dekken. Ik heb echter ook zussen van hem zitten en daar wordt het lastiger mee. Ik wil geen broer-zus-combinatie fokken, dus ben ik genoodzaakt om een kleurzuivere zwarte ram in te kruisen.

Maar… ik heb nog een beetje geluk….er zijn mensen die ongeveer 8 maanden geleden een havanna ram bij mij gekocht hebben en hem nog nét niet gecastereerd hebben. Ik mag langskomen met mijn voedsters om deze door hem te laten dekken…daar ben ik dus echt heel erg blij mee!

Nieuwe Dieren
Voor het aankomend show-seizoen heb ik een aantal mooie dieren zelf aangehouden. Met deze dieren zal ik volgend jaar ook gaan fokken.

Het gaat in totaal om 8 dieren

Het laatste diertje gaat naar mijn broertje, die ook Franse hangoren fokt.

Ook heb ik 3 jonge dieren gekocht; 2 fawn voedsters en 1 madagascar voedster. 1 fawn voedstertje gaat ook naar mijn broertje en de 2 zusjes fawn en madagascar blijven gezellig bij mij.

Een paar maanden geleden stuurde iemand mij een foto van hun voedster, een prachtig fawn-kleurig dier waarvan ik in eerste instantie niet kon geloven dat het een voedster was; echt een geweldig mooie kop en totaal geen wam. Zij wilde hun voedster door een ram van mij gedekt hebben. Ik had daarna keuze uit het nest. Daar heb ik dus deze 2 diertjes van aangehouden. De jonge dieren zijn ook prachtig; echt ontzettend grote koppen!! Met het madagascar diertje gaat het prima. Het fawn voedstertje lijkt in het begin stadium te zitten van cocciodose, wat konijnen erg makkelijk oplopen met warm weer. Snel medicijnen gegeven en ze heeft alweer eetlust en het lijkt dan ook al beter te gaan.

Hoge temperaturen
Ook mijn dieren hebben het ontzettend warm met deze temperaturen. Maar ze maken het nog goed. Een paar keer per dag maken we het dakje nat en spuiten we de grond nat, dit scheelt zeker een paar graden. Gelukkig nog geen vervelende dingen meegemaakt door de warmte…ik hoop dat het zo blijft, want ze kunnen er niet zo goed tegen.

Lees ook: Tips voor de zomer

Vakantie periode/laatste dieren
Op het moment lijkt driekwart van de Nederlanders met vakantie, maar er zitten nog wel wat jonge dieren die naar een nieuw baasje willen. Kijk eens bij “te koop” op mijn website, als je nog een leuke jonge Fransoos zoekt!!

Aanverwante artikelen
Op veler verzoek heb ik ook enkele aanverwante artikelen die je mee kunt nemen als je bij mij een konijn komt halen. Ik kan ze natuurlijk ook per post opsturen als je al een konijn hebt…. Het gaat om hele handige drinkflessen (niet verkrijgbaar in de winkel), reistassen voor je konijn, plasbakken en zakken voer (dit kan niet worden opgestuurd en moet minstens 3 dagen van te voren worden aangegeven) Ook deze artikelen vind je bij "te koop".

Dit zijn de laatste nieuwtjes vanuit de Franse hangoren stal hier in Arnhem. Meteen een heel verhaal!! Vergeet ik nog wel wat leuks te vertellen.....Ik krijg een mooi kippenhok waar mijn diertjes lekker in kunnen rennen. Mijn vriend was het er eerst niet mee eens omdat de halve tuin al voor de konijnen is gereserveerd, maar inmiddels is hij overstag en komt er een mooi kippenhok van 3 meter lang, superrrr!!