Tips voor de zomer

Je merkt het al als je buitenkomt; het zonnetje schijnt weer regelmatig en het wordt dus als vanzelfsprekend weer stukken warmer. Wie vindt dit nou niet lekker, iedereen toch? Toch niet, je konijn is er niet echt blij mee. Ook dit jaar zie ik mensen heel druk bezig met het bouwen van mooie konijnenhokken, die ze vervolgens op de meest onmogelijke plekken neerzetten. Gezellig bij het terras, zodat ze het konijn goed kunnen zien of een rennetje midden op het grasveld vaak midden in de zon.

Een konijn kan absoluut niet tegen de warmte. Wij kunnen alles lekker uitzweten, maar dit is bij een konijn niet het geval. Een konijn raakt dus snel oververhit en dat kan heel gevaarlijk zijn voor je konijn; hij kan er zelfs aan doodgaan!!

Allereerst is het belangrijk dat je het hok van jouw konijn op een beschutte, koele plek neerzet, dus een plek waar geen zon komt. Let er wel op dat het op die plaats niet tocht.

Normaal gesproken ben ik een voorstander van stro in de hokken; daar knagen konijnen graag op en ze eten er ook van. In de zomer, als het echt heel warm wordt, kun je het stro wel eens vervangen door zaagsel, dat is iets broeieriger.

Bovenstaande tips kunnen de zomer voor je konijn wat veraangenamen. Let er wel op dat het desondanks toch nog mis kan gaan. Vorig jaar ben ik zelf een voedster kwijt geraakt door het warme weer. Ze ging erg snel ademen en raakte in shock, helaas bemerkte ik het zelf te laat en was ik niet op tijd bij de dierenarts, dus wees alert in de zomer!

Als je alert bent en er voor zorgt dat je konijn niet te warm krijgt, dan moet het gewoon goed gaan. Dan rest mij nu niets anders dan iedereen en alle konijnen een fijne zomer toe te wensen.